Sfinţii români luminează viaţa credincioşilor
La două săptămâni după Rusalii, Biserica Ortodoxă Română a prăznuit "Duminica Sfinţilor Români". Cu această ocazie, Mănăstirea "Duminica Sfinţilor Români" de lângă Bucureşti şi-a serbat hramul principal. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de slujitori.
Bucuria prăznuirii sfinţilor români a adunat numeroşi credincioşi la mănăstirea închinată acestora, aşezată la ieşirea din Bucureşti, spre localitatea Popeşti-Leordeni. Ridicată la iniţiativa şi cu strădania vrednicului de pomenire patriarh Teoctist, Mănăstirea "Duminica Sfinţilor Români" este o împlinire a unui gând care a rodit în anul 1992, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat ca a doua duminică după Rusalii să fie închinată tuturor sfinţilor români, ştiuţi, dar şi neştiuţi. Duminica trecută au fost sărbătoriţi, în biserica lor, toţi sfinţii pe care neamul românesc i-a odrăslit şi care sunt acum mijlocitori înaintea tronului Preasfintei Treimi pentru noi.
Împreună-bucurie a sfinţilor
Anul acesta, prăznuirea sfinţilor români de către obştea mănăstirii şi de către credincioşii veniţi aici a fost întregită de bucuria închinării la moaştele unor sfinţi aduse de la Patriarhie, cu binecuvântarea Întăistătătorului Bisericii noastre. Astfel, credincioşii prezenţi s-au închinat la părticele din moaştele Sfântului Apostol Andrei, Apostolul României, ale Sfinţilor Dionisie şi Ambrozie, ierarhii Mediolanului, ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, ale Sfinţilor Serghie, Vah şi Gheorghe Hozevitul, ale Sfinţilor Mucenici Elefterie, Trifon, Anastasia, Artemie, Marina şi ale celor 40 de mucenici din Sevastia.
În biserica Mănăstirii "Duminica Sfinţilor Români", Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal şi directorul Atelierelor Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele protosinghel Petru Ungureanu, stareţul Mănăstirii "Duminica Sfinţilor Români", şi părintele Nicolae Crîngaşu, consilier al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Cuvântul Vieţii cheamă pe oameni la viaţă veşnică
Evanghelia citită în Duminica Sfinţilor Români a relatat episodul chemării primilor Apostoli, Petru, Andrei, Iacov şi Ioan, de către Mântuitorul Iisus Hristos. Mântuitorul Iisus Hristos le adresează acestora o chemare nouă şi neobişnuită: "Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni!", chemare care însă este urmată imediat de Apostoli. În cuvântul de învăţătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că această neobişnuită chemare a fost urmată întocmai de Apostoli datorită iubirii Celui care îi chema să îi formeze pentru a vesti Evanghelia Împărăţiei la toate neamurile. "Nu le-a promis nici averi, nici ranguri mari, nici vreun câştig şi nici viaţă comodă sau uşoară, ci le-a zis atât: "Veniţi după mine şi vă voi face pescari de oameni!". Atât au înţeles ei, că Omul acesta are un plan cu ei, un plan clar şi sigur, şi că ei vor face altceva decât au făcut până acum. Li se schimbă deodată ritmul şi planul vieţii lor şi intră într-un nou plan pe care nu l-au gândit şi nimeni nu le-a explicat. În mod surprinzător, Îl urmează pe Iisus fără să îl mai întrebe ceva, fără să negocieze vreo condiţie sau vreo plată. L-au urmat în tăcere totală şi ascultare desăvârşită. L-au urmat fără nici o ezitare, pentru că îi chema iubirea desăvârşită a lui Dumnezeu, prezentă şi lucrătoare în Iisus Hristos. Au răspuns imediat pentru că îi chema Cuvântul Vieţii, Cel care a chemat de la nefiinţă la fiinţă universul întreg, Cel care a dat viaţă omului pe care L-a făcut din lut şi Cel care cheamă pe oameni la viaţă veşnică", a spus Preafericirea Sa.
Lunar pomenim unul sau mai mulţi sfinţi români
Această chemare paradigmatică adresată întâi Apostolilor este invitaţia pe care Dumnezeu o face tuturor oamenilor, iar cei care răspund din toată fiinţa lor acestei chemări devin sfinţi, sunt sfinţiţi de Dumnezeu. Dintre cei care au răspuns chemării lui Dumnezeu sunt şi sfinţii români prăznuiţi în această duminică. Sfinţii români dovedesc că Duhul Sfânt a lucrat în neamul românesc care a primit lumina credinţei creştine de la Sfântul Apostol Andrei, Întâiul chemat dintre Apostoli, şi că această credinţă apostolică a rodit, indiferent de vicisitudinile istoriei.
"Avem sute de sfinţi români cunoscuţi, dar sunt încă şi mulţi necunoscuţi, ştiuţi numai de Dumnezeu. În calendarul Bisericii Ortodoxe Române, în fiecare lună este înscris numele unuia sau a mai multor sfinţi români care au trăit în veacuri diferite. Avem o mulţime de sfinţi martiri sau mucenici care au pătimit în secolele al III-lea şi al IV-lea pe teritoriul ţării noastre sau în vecinătate. Avem sfinţi daco-romani, sau străromâni, apoi avem o mulţime de cuvioşi şi cuvioase, ierarhi, apărători ai Ortodoxiei, domnitori, care au apărat ţara şi credinţa în faţa năvălirilor barbare. Avem o mulţime de oameni care au fost mireni, credincioşi care au urmat slujitorilor Bisericii în mărturisirea credinţei şi împreună cu aceştia au construit o mulţime de biserici şi mănăstiri. Şi voievozii au construit biserici, dar şi poporul neam de voievozi a construit lăcaşe pentru Dumnezeu. O mulţime de bărbaţi şi femei au dat naştere la copii pe care i-au crescut în credinţă, i-au educat să fie buni creştini, să iubească patria pământească, dar să dorească şi patria cerească, Împărăţia cerurilor. Aşa avem printre sfinţii cunoscuţi, dar şi necunoscuţi, părinţi duhovniceşti din mănăstiri, dar şi o mulţime de părinţi duhovniceşti din familii", a arătat PF Părinte Patriarh Daniel. La final, Preafericirea Sa a oferit în dar părintelui stareţ Petru Ungureanu cele trei noi volume despre Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române, precum şi alte apariţii editoriale.
Mănăstirea "Duminica Sfinţilor Români" se află la marginea de sud-est a Capitalei. Biserica mănăstirii a fost ridicată între anii 2003 şi 2006, la iniţiativa vrednicului de pomenire patriarhul Teoctist. În curtea aşezământului monahal funcţionează Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă şi Fabrica de lumânări "Făclia Sfinţilor Români". De asemenea, în vecinătate se află o seră de legume, o livadă şi o plantaţie de viţă-de-vie. O parte dintre produsele alimentare obţinute aici sunt destinate cantinelor pentru persoane cu venituri reduse din Arhiepiscopia Bucureştilor.