Sfințire de așezământ social în Parohia Buciumi II, județul Bacău

Un articol de: Silviu Dascălu - 29 Septembrie 2023

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a sfințit joi, 28 septembrie, Așezământul social „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” al Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”-Buciumi II din Protopopiatul Onești, județul Bacău. 

Numeroși credincioși l-au întâmpinat joi, 28 septembrie, pe Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, care a binecuvântat amplele lucrări ce s-au realizat în ultimii patru ani în proximitatea bisericii parohiale. Ierarhul a fost așteptat în sunet de bucium, așa „cum odinioară răzeșii lui Ștefan cel Mare erau chemați la luptă împotriva dușmanilor”, după cum a apreciat Înaltpreasfinția Sa, și de numeroși copii îmbrăcați în haine tradiționale. 

Clădirea ce a fost sfințită este compusă din trei încăperi, o bucătărie, o sală de mese și o cameră mortuară, pentru a răspunde nevoilor pastorale, liturgice și sociale ale parohiei, fiind situată în apropierea bisericii - monument istoric - cu hramul „Sfinții Voievozi”, cunoscută și sub numele de „Biserica din Jos”.

 La slujba de sfințire au luat parte și părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, un numeros sobor de preoți și o parte a obștii monahale de la Mănăstirea Bogdana, care a oferit răspunsurile la strană. 
După slujba de sfințire a așezământului social-filantropic, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat și un monument dedicat eroilor din aceste locuri, în fața căruia a fost oficiată și o slujbă de pomenire a acestora și a preoților care au slujit de-a lungul timpului în parohie și au trecut la cele veșnice.

În cuvântul său, ierarhul l-a felicitat pe părintele paroh Andrei Grozescu pentru reușita acestei lucrări, precum și pe toți cei care au contribuit, precizând: „Aici ați făcut o faptă bună, o faptă lăudabilă. De aceea am venit personal, întrucât v-ați gândit să realizați, sub directa coordonare a părintelui paroh, acest așezământ care are o utilitate practică, în acest loc de nemurire, unde moșii și strămoșii voștri își dorm somnul de veci ocrotiți de cruce și înveliți cu mantia pământului, până când aici, la Buciumi, va suna buciumul trâmbiței și se vor scula la judecată moșii și strămoșii voștri”.

Părintele protoiereu a evidențiat lucrarea pastoral-misionară și social-filantropică a părintelui paroh în cei peste șase ani de pastorație în acest loc, recomandându-l pentru primirea celei mai înalte distincții, Crucea Țării de Jos, ce se acordă într-un mod aparte preoților care au o activitate rodnică în parohie.

În cuvântul rostit, părintele Andrei Grozescu a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și îndrumare, precum și tuturor celor care au sprijinit după putere construirea acestui așezământ, mărturisind în același timp ajutorul pe care l-a simțit constant de la ocrotitorul așezământului, Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin. 

La final, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură și a citit rugăciuni de dezlegare pentru credincioșii prezenți.