Sfințire de biserică într‑o comunitate din județul Dolj
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit duminică, 16 iunie, slujba de sfințire a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, filia Răchita de Sus, Parohia Seaca Tânără, Protoieria Craiova Nord, județul Dolj.
Imediat după slujba de târnosire, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Mitropolitul Olteniei a oficiat Sfânta Liturghie, în Altarul de vară special amenajat în curtea bisericii. La momentul potrivit, teologul Valentin Daniel Cornescu a fost hirotonit de către ierarh întru diacon pe seama Parohiei Miluța, Protoieria Târgu-Jiu Sud, județul Gorj.
Pentru bogata activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfășurată, părintele paroh Andrei Carapencea a primit rangul onorific de iconom. De asemenea, au primit gramate de mulțumire pentru ajutorul oferit la ridicarea și înfrumusețarea bisericii părintele Constantin Enache, primarul Săndică Osiac, George Corîci și Vasilica Cîrlugea. Actul de sfințire și gramatele au fost citite de către părintele protoiereu Emilian Cimpoeru.
Părintele Mitropolit Irineu a subliniat în cuvântul său bucuria sfințirii bisericii într-o comunitate și lucrarea preotului prin săvârșirea sfintelor slujbe: „Sfințirea unei biserici atrage mereu numeroși credincioși, din toate părțile, pentru că este un lucru deosebit și o binecuvântare cu totul aleasă împărtășită de Dumnezeu, atât pentru participanți, cât și pentru cei care s-au ostenit la zidirea acestei sfintei biserici. Noi spunem, pe drept cuvânt, că biserica este casa lui Dumnezeu și, prin urmare, această casă Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o și Sfântul Duh a sfințit-o. Biserica este lucrul esențial în viața unei comunități. Așa cum ne spune Mântuitorul Hristos, adevărații închinători sunt în duh și în adevăr, adică în duhul credinței și în adevărul Ortodoxiei. Biserica este locul în care noi ne sfințim”.
Conform hrisovului de târnosire, inițiativa construirii acestui sfânt lăcaș a aparținut Consiliului parohial, paroh fiind pr. Constantin Enache până în anul 2018, iar lucrările de construcție au fost realizate de Primăria Seaca de Pădure. Lucrările de pictură interioară au fost executate de pictorul bisericesc Tudor Viorel, în anul 2017. Cele două medalioane exterioare în tehnică mozaic, realizate în anul 2022, cât și construcția turlei, a clopotniței, înzestrarea cu odoare de preț, dar și finisarea lucrărilor au fost realizate cu ajutorul ctitorilor și al credincioșilor, paroh fiind pr. Andrei Carapencea.