Sfinţire de biserică la Văleni, judeţul Braşov

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 29 August 2022

Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea Văleni, judeţul Braşov, a fost sfinţită în Duminica a 11-a după Rusalii. Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, iar sărbătoarea a fost una deosebită pentru cele numai 30 de familii rămase în satul braşovean atestat documentar în urmă cu 816 ani. Fii ai satului şi oaspeţi au venit să se bucure alături de enoriaşi, dar şi să primească binecuvântarea arhierească în ziua de sfinţire a lăcaşului de cult din Văleni, mulţi dintre ei fiind îmbrăcaţi în straiele populare specifice zonei.

După târnosirea bisericii cu Sfântul şi Marele Mir şi cu aghiasmă, a urmat rânduiala de sfinţire a Sfintei Mese şi a Sfântului Altar. Mai apoi, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Braşov.

Judecata divină

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care se prezintă Pilda datornicului nemilostiv.

„Cine este Împăratul din această pildă? Este Dumnezeu, Creatorul, şi El va cere socoteală fiecăruia dintre noi în parte atunci când vom muri şi sufletul nostru va merge la Judecată. La sfârşitul veacurilor, când sufletele se vor uni cu trupurile, întreaga fiinţă va da socoteală de cum s-a folosit de dragostea pe care ne-a împărtăşit-o nouă Dumnezeu prin Fiul Său, Iisus Hristos. Dreptul Judecător este Fiul, aşa cum El Însuşi a spus: «Tatăl nu judecă pe nimeni, ci toată judecata a dat-o Fiului»”, a subliniat ierarhul.

Preotul paroh Claudiu Vasile Popa, care păstoreşte credincioşii din Văleni de 11 ani şi a iniţiat şi coordonat lucrările de renovare a lăcaşului de cult, a fost hirotesit iconom. De asemenea, Adunarea şi Consiliul parohiale, dar şi mai mulţi binefăcători au primit diplome de recunoştinţă din partea ierarhului.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Văleni a fost ridicată în perioada 1938-1941, iar în ultimii ani a fost renovată şi pregătită pentru lucrările de pictură interioară prin eforturile deosebite ale preotului paroh Claudiu Vasile Popa şi ale binefăcătorilor. Până acum a fost pictat Sfântul Altar, iar în anii următori se vor continua lucrările de înfrumuseţare interioară a lăcaşului de cult.