Sfinţire la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Nușeni
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfinţit biserica Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Nușeni, județul Bistrița-Năsăud, în Duminica a 5-a după Paşti.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din curtea aşezământului monahal, după slujba de târnosire a bisericii. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Femeia misionar”, explicând că fiecare mamă creștină este misionarul Domnului Hristos nu doar în familia ei, ci și în societate. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal al Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej. Starețul mănăstirii, protosinghelul Paisie Iloaie, a fost hirotesit arhimandrit, iar economul așezământului monahal, ierom. Macarie Cute, a fost hirotesit protosinghel. Primarul comunei Nușeni, Ioan Mureșan, și ctitorii principali, Călin Onița și Vasile Kontra, au primit „Crucea transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a mitropoliei. Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Nechita-Stelian Dolha, a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. De asemenea, alți ctitori și binefăcători au primit distincții și diplome de aleasă cinstire.
La final, starețul arhim. Paisie Iloaie a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor care au ajutat la ctitorirea și edificarea mănăstirii, îndemnându-i pe credincioși să își apere credința la fel ca strămoșii lor, apoi i-a dăruit ierarhului o icoană cu Sfântul Ierarh Andrei Șaguna.
Biserica de zid a mănăstirii a fost construită în perioada 2002-2012, după modelul arhitectural nord-moldovenesc, cu Altar, naos, pronaos și pridvor. Sfântul lăcaș este pictat în tehnica frescă de pictorii Ioan și Daniela Moldoveanu, din București, împreună cu ucenicii lor. La Mănăstirea Nușeni se lucrează în prezent la un nou centru cultural, care va cuprinde o sală de ședinţe, bibliotecă și alte anexe.