Sfințire și comemorare la Mănăstirea Căldărușani

Un articol de: Ioan Bușagă - 27 August 2018

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit sâmbătă, 25 august, slujba de binecuvântare a casei memoriale și pinacotecii „Ghenadie Petrescu” ale Mănăstirii Căldărușani, din satul Lipia, comuna Gruiu, județul Ilfov. Inaugurarea a avut loc ca urmare a finalizării lucrărilor de restaurare a clădirii și a împlinirii a 100 de ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire ierarh Ghenadie Petrescu († 31 august 1918), Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe Române (1893-1896), stareț al Mănăstirii Căldărușani (1905-1918).

Evenimentele comemorative au debutat cu Sfânta Liturghie, săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și au continuat cu slujba de pomenire a Mitropolitului Primat Ghenadie Petrescu, săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. În soborul slujitorilor au fost părintele stareț al Mănăstirii Căldărușani, arhim. Lavrentie Gâță; părinții exarhi ai Arhiepiscopiei Bucureștilor: arhim. Nectarie Șofelea, protos. Valentin Mâțu, arhim. David Petrovici; pr. protoiereu Cristian-Mihai Burcea, al Protoieriei Ilfov Nord, și părinți din obștea monahală. De asemenea, au fost prezenți preoți de la parohii din Ilfov, reprezentanți ai autorităților locale și credincioși.

La finalul slujbei de pomenire, Preafericirea Sa a rostit cuvântul „O sută de ani de la trecerea la Domnul a Mitropolitului Primat Ghenadie Petrescu (1918-2018)”, iar apoi a depus o coroană cu flori la mormânt. După slujba de sfințire, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oferit mai multe diplome omagiale cu medalie persoanelor care au contribuit la realizarea lucrărilor de restaurare. De asemenea, a dăruit mănăstirii o cutie cu tămâie din Oman și mai multe cărți teologice și istorice, iar credincioșilor iconițe cu Maica Domnului. După acest moment festiv, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat și vechea clădire a stăreției Mănăstirii Căldărușani.

Începute în anul 2006 și oprite în anul 2012 din lipsa fondurilor, lucrările de restaurare a Pinacotecii Mănăstirii Căldărușani și a operelor picturale păstrate în aceasta au fost reluate în acest An Centenar din inițiativa și cu susținerea Patriarhului României. Lucrările au fost executate de către echipa „Arcada” a Patriarhiei Române, fiind finanțate de Arhiepiscopia Bucureștilor.

Restaurarea a fost realizată în conformitate cu proiectul comandat de Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, fiind realizat de arh. Ruxandra Nemțeanu.