Sfințirea apei în două orașe de la malul Dunării
De praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat slujba Sfințirii Mari a apei în orașele Brăila și Galați, după care a săvârșit rânduiala aruncării sfintei cruci în apele Dunării, aceasta fiind recuperată de tineri curajoși.
Ierarhul a săvârşit vineri, 6 ianuarie, Sfânta Liturghie la Catedrala „Naşterea Domnului” din Brăila, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale și a numeroşi credincioşi din acest municipiu. După slujbă, de la catedrală, Arhiepiscopul Dunării de Jos împreună cu clerul şi credincioşii brăileni, în sunetul clopotelor şi precedaţi de fanfara militară a Garnizoanei Brăila, au pornit, pe Calea Călăraşilor, către faleza Dunării. Aici, pe un podium special amenajat, ierarhul a săvârșit slujba Aghesmei Mari, urmată de tradiţionala aruncare a crucii în apele Dunării. Cinci brăileni cu vârste cuprinse între 26 şi 47 de ani s-au aruncat în apă după cruce.
În continuare, ierarhul Dunării de Jos a mers în orașul Galați, la biserica medievală Precista din apropierea Dunării, unde a săvârșit slujba de sfințire a apei în prezența unui sobor de preoți și diaconi, a autorităților locale, a militarilor din Garnizoana Galați și a credincioșilor. A ținut și un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre praznicul Botezului Domnului şi a tâlcuit rugăciunile întocmite de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.
De la Biserica Precista, toată atenţia s-a îndreptat către Dunăre, unde Înaltpreasfinţia Sa a aruncat în apă crucea de lemn, după care au sărit să o prindă patru tineri gălăţeni. Anul acesta, în sunetul vaselor fluviale, al muzicii militare și al salvelor de pușcă, crucea a fost scoasă din apele fluviului de către un marinar de 24 de ani. La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian i-a felicitat pe toţi cei care s-au aruncat în apele Dunării pentru a recupera crucea, binecuvântându-i și oferindu-le daruri.
În cele două municipii ale Eparhiei Dunării de Jos, Galaţi şi Brăila, credincioşii au primit din partea slujitorilor şi a voluntarilor peste 100.000 de sticle cu Agheasmă Mare.