Sfințirea apei în Vinerea Luminată în eparhii din Muntenia şi Dobrogea
În ziua de sărbătorire a Izvorului Tămăduirii, vineri, 24 aprilie, ierarhi din eparhiile Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei au săvârşit Sfânta Liturghie şi rânduiala specială de sfinţire a apei din Săptămâna Luminată. De asemenea, au rostit cuvinte de învățătură în care au subliniat semnificaţia acestei sărbători, transmiţând un mesaj de întărire în credinţă şi nădejde tuturor celor care au urmărit sfintele slujbe prin intermediul mass-media sau prin internet.
În cuvântul de învăţătură rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a evocat semnificația acestei sărbători din Săptămâna Luminată, subliniind faptul că în centrul ei se află Maica Domnului, ca mijlocitoare a noastră, arătând că boala și suferința, deși nedorite de Dumnezeu, pot fi transformate uneori în scară către cer. Ierarhul a spus că Izvorul Tămăduirii este atât Maica Domnului, cât și Biserica lui Hristos, prin harul Duhului Sfânt, revărsat prin intermediul sfintelor taine și ierurgii.
6Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Aghesmei mici în biserica mare a Mănăstirii Dervent, județul Constanța, unde se află şi un izvor cu ape tămăduitoare, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul său de învăţătură, ierarhul a îndemnat la comuniune în vreme de încercare: „Mănăstirea Dervent este cunoscută atât pentru icoana făcătoare de minuni, cât şi pentru izvorul tămăduitor. În anii trecuţi erau mulţi credincioşi la această sărbătoare. Ne pare rău că nu sunteţi cu noi, dar vă mulțumim că ne ascultaţi şi vă rugaţi cu noi”.
Curtea de Argeş
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a evidenţiat importanţa acestei sărbători închinate Maicii Domnului: „În această zi de vineri din Săptămâna Luminată a fost aşezată bucuria Izvorului Tămăduirilor. Învierea lui Iisus Hristos este izvorul cel veşnic dăruit nouă. Slăvirea lui Hristos este de temeiul vieții noastre, iar cinstirea Maicii Domnului este o bucurie pentru sufletul nostru. De aceea, în toate încercările noi biruim prin credinţa în Dumnezeu, în Maica Domnului şi în sfinţii care ne sunt mijlocitori”.
Buzău
În cuvântul de învăţătură rostit, ierarhul a explicat că sărbătoarea Izvorului Tămăduirii a fost rânduită de Sfinții Părinți în Săptămâna Luminată „tocmai pentru a-i invita pe dreptcredincioșii creștini să o cinstească așa cum se cuvine pe aceea care s-a învrednicit să fie izvor al «Izvorului vieții», adică al Domnului nostru Iisus Hristos, căci, în realitate, El este izvorul tuturor tămăduirilor. A binecuvântat-o cu darul vindecării și pe Sfânta Lui Maică, pentru că ea a purtat în pântece fecioresc pe Însuși Dumnezeu Cel neîncăput, iar Maica Domnului, din iubire și compasiune față de omul suferind, a revărsat, la rândul ei, harul tămăduitor de boli asupra tuturor celor care au apelat cu credință la ajutorul ei, încă de la întemeierea Bisericii creștine”.
Brăila
În cuvântul de învăţătură rostit la slujba Sfinţirii mici a apei, ierarhul a subliniat puterea vindecătoare pe care o are Maica Domnului pentru cei care vin cu credinţă şi îi cer ajutorul, ea fiind izvor de tămăduiri tuturor credincioşilor.
„Această apă vindecătoare nu este altceva decât lucrarea duhovnicească a fiecăruia dintre noi când ne punem speranţa în ajutorul Maicii Domnului, care astăzi, asemenea unei mame bune, ne oferă medicamentul speranţei, agheasma. La Înviere am primit Sfânta Lumină şi pasca, iar acum primim agheasma, care este darul pelerinului din partea acestei biserici. Acum ne unim în chip deosebit cu bătrânii şi bolnavii care aşteaptă cel mai mult agheasma de la izvorul vindecărilor sufleteşti şi trupeşti, care este Maica Domnului. De aceea, Născătoarea de Dumnezeu doreşte ca fiecare dintre noi să devenim izvoare de speranţă, de pace, de vindecare şi de bucurie, pentru că suntem încă în Săptămâna Luminată”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii”, judeţul Tulcea