Sfințirea așezământului parohiei buzoiene Padina I

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 03 Iunie 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit duminică, 2 iunie, noul așezământ al parohiei buzoiene Padina I, construit între anii 2021 și 2024 și aflat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. 

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a târnosit mai întâi Paraclisul „Înălța­rea Domnului” din cadrul complexului, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie în lăcașul de cult proaspăt sfințit. La final, chiriarhul locului a binecuvântat și celelalte spații ale așezământului: sala de prăznuire, capela mortuară, cele patru camere pentru oaspeți, cele două încăperi destinate muzeului parohial și biblioteca.

Soborul de clerici a fost alcătuit din: pr. Costin-Constantin Drăgan, consilier eparhial, pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II, pr. paroh Laurențiu-Nicolae Cristea, pr. coslujitor Nicolaie Caloian, pr. Marius Pană, de la Parohia Râmnicelu, pr. Ionel Baciu, de la Parohia Buda, pr. Nicolae Dinu, de la Parohia Padina III, pr. Dorel Năstase, de la Parohia Padina II, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

În predica adresată credincioșilor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a tâlcuit textul evanghelic al Duminicii a 5-a după Sfintele Paști (Ioan 4, 5-42), care ne înfăți­șea­ză convorbirea Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia samarineancă, precizând că gestul creștinului de a se închina lui Dumnezeu este primit în măsura în care acesta are o inimă bună și o atitudine de evlavie.

Ierarhul a subliniat că actul de adorare a lui Dumnezeu trebuie săvârșit „în duh și în adevăr” (Ioan 4, 24), duhul omului reprezentând „cea mai fină parte a sufletului”, care nu este de natură materială, ci spirituală, deoarece vine de la Părintele ceresc. „Când mergem la sfânta biserică, antrenăm și părțile componente ale trupului (mâinile, ochii, genunchii etc.), însă este foarte important să antrenăm sufletul pentru comunicarea cu Dumnezeu pe alte «lungimi de undă», care sunt duhovnicești. Un astfel de act de adorare sau de închinare așteaptă Dumnezeu de la noi”, a arătat Înalt­preasfințitul Părinte Ciprian.

Pentru munca depusă la ridicarea edificiului eclesial, preotul paroh Laurențiu-Nicolae Cristea a fost hirotesit iconom stavrofor, iar pr. coslujitor Nicolaie Caloian a fost răsplătit cu Diploma de vrednicie „Episcopul Chesarie” cu insignă. De asemenea, persoanele care au contribuit la realizarea lucrărilor au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și câte o icoană a Maicii Domnului.