Sfinţirea bisericii de la Mănăstirea Cârţişoara

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 29 Iunie 2012

Hramul din acest an de la Mănăstirea Cârţişoara a fost sărbătorit în mod deosebit de obştea de maici şi pelerinii care au poposit la poalele Munţilor Făgăraş. Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" a fost târnosită de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Aşezământul monahal din apropiere de Transfăgărăşan a renăscut pe un tărâm binecuvântat de Dumnezeu, unde cu secole în urmă şi-au câştigat mântuirea călugării care au vieţuit aici. Distrusă în secolul al XVIII-lea, când soldaţii generalului austriac Bucov au ars lăcaşul de cult, cu obştea înăuntru, mănăstirea a fost reînfiinţată după evenimentele din 1989, mai precis în 1991, şi a redevenit un centru monastic şi duhovnicesc de referinţă în această parte a ţării. Piatra de temelie pentru biserica mănăstirii a fost aşezată pe 8 septembrie 1992, de Înalt Preasfinţitul Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, la acea vreme Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, iar zidirea s-a realizat în perioada 2000-2002. La pictura bisericii lucrează, în prezent, maicile de la mănăstire, sub îndrumarea pictorului Alexandru Conţ.

La târnosirea bisericii au participat numeroşi credincioşi din satele apropiate, chiar şi din localităţile mai îndepărtate. Din soborul de preoţi au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă, stareţul Mănăstirii "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus, stareţul Schitului Sibiel, ierom. Casian, duhovnicul Mănăstirii Cârţişoara, protos. Dimitrie Papacioc, şi alţi preoţi din parohiile apropiate de mănăstire.

Lăcaşul de cult a fost stropit cu apă sfinţită şi uns cu Sfântul şi Marele Mir, iar în masa Sfântului Altar au fost aşezate moaşte. Pictura realizată până în prezent şi catapeteasma au fost, la rândul lor, sfinţite de IPS Mitropolit Laurenţiu.

Apostolii lui Hristos

Sfinţirea a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată de soborul slujitor la altarul de vară al mănăstirii. Obştea celor 20 de maici, condusă de maica stareţă Siluana Ciupitu, a dat răspunsurile liturgice, iar pelerinii s-au închinat la noul altar şi apoi au participat la Liturghia arhierească, în cadrul căreia teologul Silviu Popescu a fost hirotonit diacon.

IPS Mitropolit Laurenţiu a predicat la finalul slujbei, explicând rânduiala târnosirii unei biserici. Mitropolitul Ardealului a amintit credincioşilor activitatea misionară a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cuvântul evanghelic fiind sădit în inimile oamenilor de la începuturile creştinismului datorită jertfelniciei Sfinţilor Apostoli.

"Serbăm astăzi doi mari duhovnici, doi mari Apostoli ai lui Hristos. Sfântul Apostol Petru a fost chemat de Mântuitorul Hristos în rândul celor 12 Apostoli, iar Sfântul Pavel a venit să întregească lucrarea misionară şi să împlinească voia lui Dumnezeu, ducând cuvântul adevărului în toate părţile lumii", a spus IPS Laurenţiu.

La final, ctitorii şi binefăcătorii mănăstirii au primit acte de cinstire din partea ierarhului, iar protos. Dimitrie Papacioc a mulţumit Părintelui Mitropolit şi tuturor ajutătorilor, oferind ierarhului un Liturghier îmbrăcat în piele şi un stilou personalizat. Hramul şi sărbătoarea sfinţirii s-au încheiat cu agapa frăţească.