Sfințirea bisericii din cimitirul vechi al Mănăstirii Rătești

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 07 Iunie 2023

Biserica mănăstirii buzoiene Rătești, cu hramurile „Buna Vestire” și „Învierea lui Lazăr”, a fost sfințită luni, 5 iunie, la sărbătoarea Sfin­tei Treimi, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Situat în incinta cimitirului vechi al așezământului monahal, lăcașul de închinare a trecut, între anii 2020 și 2023, printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare.

Rânduiala de târnosire a bisericii la exterior și în interior, prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir, stropirea cu agheasmă, așe­za­rea de sfinte moaște în piciorul Sfintei Mese din Altar și pecetluirea acesteia, a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârșită de ierarhul locului, împreună cu un sobor de șase ieromonahi, preoți și diaconi.

La final, s-a oficiat și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și vie­țui­torii mănăstirii trecuți la cele veșnice. Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană.

În omilia rostită, Înaltprea­sfin­țitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat învățătura ortodoxă despre Sfânta Treime - Tatăl, Fiul și Sfântul Duh - și despre rolul fiecă­rei Persoane dumnezeiești în opera de mântuire a neamului omenesc.

Pentru munca depusă la înnoirea sfântului lăcaș, Înaltprea­sfin­ția Sa a oferit Diploma de vrednicie „Episcopul Chesarie” cu insignă sta­vroforei Ghelasia Tănase, sta­reța Mănăstirii Rătești, părintelui protosinghel Sava Păun, duhovnicul așezământului călugăresc, și monahiei Antima Miron. De asemenea, chiriarhul a primit din partea obștii monahale o candelă din argint.

Biserica a fost zidită în anul 1825, cu cheltuiala hatmanului Mi­hail Filipescu. În perioada 2020-2023, prin implicarea directă a Părintelui Arhiepiscop Ciprian și cu sprijin financiar din partea Centrului eparhial al Arhi­episcopiei Buzăului și Vrancei, a auto­ri­tăților de stat centrale și jude­țene, au fost efectuate mai multe lucrări la lăcașul de rugăciune: refacerea acoperișului, consolidarea pereților, realizarea hidroizolației, rezidirea pridvorului, placarea pardoselii din naos și pronaos cu marmură, iar a celei din Sfântul Altar cu parchet din lemn masiv, înlocuirea tâmplăriei, confecțio­narea unor ancadramente din lemn în jurul ferestrelor și dotarea lor cu vitralii, realizarea instalației electrice și termice, rezidirea Sfintei Mese și a Proscomidiarului, dotarea bisericii cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice și restaurarea picturii.