Sfințirea bisericii din Ion Neculce

Un articol de: Mihail Vrăjitoru - 11 August 2024

Sâmbătă, 10 august, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent în mijlocul comunității din localitatea Ion Neculce, județul Iași. Ierarhul a săvârșit slujba de târnosire a bisericii și apoi a oficiat Sfânta Liturghie.

Zi de sărbătoare pentru credincioșii din localitatea Ion Neculce, dar și pentru cei din apropierea orașului Târgu Frumos: sfântul lăcaș a fost sfințit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

După ce a fost întâmpinat de preoți, de oficialitățile locale, precum și de credincioși, ierarhul a târnosit biserica, binecuvântând zidurile cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită. Apoi, conform rânduielilor liturgice, a pecetluit Masa Sfântului Altar. În continuare, cei prezenți au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată la un Altar amenajat în curtea sfântului lăcaș.

În cuvântul de învățătură, IPS Părinte Mitropolit Teofan a spus: „Noi astăzi am venit la Sfânta Liturghie să Îi mulțumim lui Dumnezeu. Să Îi mulțumim lui Dumnezeu, punând în mâinile noastre această biserică și să I-o oferim Lui. Și Dumnezeu, primind în mâinile Sale biserica, ne-o dăruiește din nou sfințită, binecuvântată, plină de har și de putere. Sfânta Liturghie este acest schimb de daruri. Noi oferim daruri lui Dumnezeu, viața noastră, biserica noastră. Dumnezeu, generos cum este, nu ne dăruiește ceva, ni Se dăruiește pe Sine. Acesta este testamentul așezat pe Sfânta Masă, testamentul Domnului Hristos. Știți, prin testament, noi lăsăm ceva urmașilor noștri. Dumnezeu, prin testamentul Său, Se lasă pe Sine nouă, Se dăruiește pe Sine nouă. Și acest schimb minunat de daruri se împli­nește în biserică, în mod special în timpul Sfintei Liturghii, Sfânta Liturghie și Sfânta Biserică fiind spațiile în care noi auzim inima lui Dumnezeu bătând în inima noastră”.

La sfârșitul slujbei, drept răsplată pentru lucrările de înnoire, Înalt­­­pre­a­­sfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oferit preotului paroh Cristian Bozariu hirotesia întru iconom, iar tuturor celor care s-au implicat în aceste lucrări le-a acordat distincții de vrednicie.