Sfințirea bisericii din Voislova, județul Caraș-Severin
La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a vizitat comunitatea parohială din satul Voislova, Protopopiatul Caransebeș, unde a sfințit biserica închinată mucenicului prăznuit sâmbătă și restaurată în ultimii ani.
Credincioșii din Voislova și împrejurimi au trăit sâmbătă, 26 octombrie, momente de bucurie cu ocazia sfințirii bisericii parohiale. Sfânta Masă a Altarului a fost târnosită, iar locașul a fost sfințit prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de slujitori, din care au făcut parte părintele profesor dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, părintele Ion Bircea, parohul bisericii din Voislova, și alți slujitori.
După slujba de sfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie. Alături de credincioșii din Voislova, au fost prezenți la sfânta slujbă autorități locale, copii și tineri îmbrăcați în port popular, care s-au împărtășit la momentul potrivit cu Sfintele Taine. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele profesor dr. Stelian Tofană. „Am accentuat două lucruri care socotesc că sunt importante pentru lumea de azi, și anume faptul că Sfântul Mucenic Dimitrie, dincolo de importanța vieții lui pentru creștini, are și semnificația unui model creator de caractere, iar cel de-al doilea a fost legat de Sfântul Nestor, care și-a sacrificat viața și a pus în lumină slujirea lui, ca modelul creat de dascălul său, Sfântul Mucenic Dimitrie”, a spus părintele profesor.
Pentru eforturile depuse la sfânta biserică, părintele paroh Ion Bircea a fost hirotesit iconom de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, iar credincioșii care s-au implicat în lucrările de amenajare și înfrumusețare a sfântului locaș au primit din partea ierarhului Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.
„Trebuie să menționăm faptul că aici, la Voislova și pe Valea Bistrei în general, tradițiile și obiceiurile, portul și graiul din Banat se păstrează la modul cel mai curat și autentic. Foarte mulți credincioși, tineri și copii au venit astăzi în costume populare la sfânta biserică, cinstind pe de-o parte satul românesc, iar pe de altă parte biserica din inima satului. Îi felicităm pe credincioșii de aici și pentru faptul că foarte mulți dintre ei s-au implicat pentru ca biserica din Voislova să arate așa cum o vedem astăzi. Exteriorul a fost înnoit, în interior pictura a fost primenită, iar în Altar, Sfânta Masă a fost refăcută. Îl rugăm pe Sfântul Mucenic Dimitrie să răsplătească tuturor pentru osteneala de care au dat dovadă, pentru că am constatat și aici că oamenii sunt implicați, iubesc biserica, rugăciunea, casa lui Dumnezeu și întotdeauna răspund afirmativ chemării preotului atunci când este vorba de a înfrumuseța locașul de rugăciune”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul locului l-a hirotonit preot pe diaconul Mihai Zaharia, pe seama Parohiei Dognecea, Protopopiatul Reșița.
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Voislova a fost ridicată în anul 1831.