Sfințirea bisericii ortodoxe române din Apateu
Biserica parohiei din Apateu, aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, a îmbrăcat haină de mare sărbătoare, fiind resfințită sâmbătă, 6 mai 2017, de cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi din Ungaria și România.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și la invitația Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, la acest eveniment de mare trăire și spiritualitate românească au luat parte Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.
Resfințirea locașului de cult a fost prilejuită de încheierea unor ample lucrări de restaurare efectuate în ultimii ani de părintele paroh Origen Sabău, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și protopop de Dobrițân, care a împlinit 20 de ani de vrednică slujire, misionar-pastorală și culturală în Parohia Apateu. Cu acest prilej a fost sărbătorită împlinirea a 210 ani de la terminarea bisericii din zid de la Apateu.
Odată cu resfințirea locașului închinat Sfântului Ierarh Nicolae, acesta a primit și cel de-al doilea hram, „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”. Totodată, au fost sfințite o troiță de lemn, în stil maramureșean, așezată la intrarea în curtea bisericii, și lucrările efectuate în interiorul locașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
La eveniment au luat parte oficialități din Ungaria și România, aproximativ trei sute de credincioși din Apateu, dar și din alte localități românești din cele două țări.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, care a subliniat importanța deosebită a acestei sărbători ce a adunat numeroși ierarhi, clerici și credincioși din Ungaria și România, pentru a cinsti cum se cuvine istoria acestui locaş de cult, precum şi activitatea pastoral-misionară a preotului paroh. Preasfinţia Sa a evidențiat de asemenea virtutea răbdării, așa cum ne este ea prezentată de Sfântul și Dreptul Iov, cel mult răbdător.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Siluan a oferit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în semn de prețuire și binecuvântare, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici părintelui Origen Sabău și același ordin, pentru mireni, domnului Tiberiu Săcădat, epitropul bisericii și vicepreședintele Autoguvernării Românești Locale din Apateu.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin al Maramureșului şi Sătmarului i-a oferit preotului paroh Crucea Voievodală Maramureșeană, cea mai înaltă distincție a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în semn de apreciere pentru toate realizările din cei 20 de ani de slujire preoțească la Apateu.
Părintele paroh Origen Sabău a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru sărbătoarea de acum, dar și pentru tot ceea ce a reușit să facă de-a lungul anilor. A mulțumit, de asemenea, ierarhilor care au împodobit sărbătoarea de la Apateu cu prezența, binecuvântarea și rugăciunea lor și le-a oferit acestora câte o icoană cu Maica Domnului și Pruncul Iisus, numită „Dulcea Sărutare”.