Sfinţirea Bisericii „Sf. Ap. Petru şi Pavel“ din Botoşani
În ziua prăznuirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din oraşul Botoşani pentru a binecuvânta şi sfinţi biserica pe care tocmai au înălţat-o către cer.
Sărbătoarea a început cu slujba de sfinţire, în debutul căreia s-au citit trei paremii, adică texte biblice din Vechiul Testament, dintre care cea dintâi, extrasă din Cartea a III-a a Regilor, a fost rostită de către Înalt Preasfinţitul Teofan. Prin acest text, care nu este altceva decât rugăciunea înălţată către Dumnezeu de regele Solomon la târnosirea templului din Ierusalim, se cere lui Dumnezeu să vegheze necontenit asupra noului lăcaş, dar şi asupra celor care îşi vor pleca genunchii înaintea jertfelnicului ce se află într-însul: „Cerul şi cerul cerurilor nu Te încap, cu atât mai puţin acest templu pe care l-am zidit numelui Tău; Însă caută la rugăciunea robului Tău şi la cererea lui, Doamne, Dumnezeul meu! Ascultă strigarea şi rugăciunea lui cu care se roagă astăzi; Să-ţi fie ochii Tăi deschişi ziua şi noaptea la templul acesta, la acest loc, pentru care Tu ai zis: «Numele Meu va fi acolo»; să asculţi strigarea şi rugăciunea cu care robul Tău se va ruga în locul acesta. Să asculţi rugăciunea robului Tău şi a poporului Tău, Israel, când ei se vor ruga în locul acesta; să asculţi din locul şederii Tale cel din ceruri, să asculţi şi să miluieşti“. A urmat apoi cealaltă parte a rânduielii sfinţirii: înconjurarea bisericii în procesiunea de sfinţire, stropirea cu apă sfinţită, ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi târnosirea sfintei mese.
Slujba a continuat cu Sfânta Liturghie în cadrul căreia Înalt Preasfinţitul Teofan a împărtăşit celor prezenţi şi un cuvânt despre praznicul zilei închinat celor doi Apostoli care reprezintă chipurile creştinilor din toate timpurile şi din toate locurile ce au năzuit să-L aibă pe Domnul în viaţa lor. Cu îndemnul Sfântului Apostol Pavel, IPS Teofan i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi să fie următori ai apostolilor, precum ei însuşi au fost următorii Domnului Hristos, precizând faptul că putem împlini aceasta doar prelungind în viaţa noastră statutul de apostol, fiind apostoli în familia noastră, în parohia noastră, în neamul nostru.
La finalul Sfintei Liturghii, pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, a ţinut să precizeze faptul că această biserică a fost ctitorită prin osteneala, sârguinţa şi dărnicia unei singure familii, familia Berişteanu Petrică şi Minodora, împreună cu fiii şi nepoţii lor, lucru ce aminteşte de viaţa boierilor şi domnitorilor din vechime care astfel îşi arătau recunoştinţa lor faţă de Dumnezeu. Ca întărire a celor spuse de părintele protopop, Înalt Preasfinţitul Teofan a acordat pentru trei familii din marea familie de ctitori distincţia „Crucea Moldavă“, ca simbol al credinţei jertfelnice în Sfânta Treime. A urmat apoi un cuvânt al unui membru al familiei de ctitori care a vorbit despre marea şansă de a deveni ctitor pururea pomenit, dar şi un cuvânt al părintelui paroh, Ulman Mihai, care şi-a exprimat dorinţa de a prelungi zidirea bisericii şi în inimile credincioşilor. Pentru activitatea sa de până acum, începută la data de 18 decembrie 2007, părintele Ulman Mihai a primit din partea Înalt Preasfinţitului Teofan distincţia de iconom.