Sfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae”-Popa Savu din municipiul Câmpulung Muscel

Data: 27 Mai 2024

Parohia „Sfântul Nicolae”-Popa Savu din municipiul Câmpulung Muscel, județul Argeș, a îmbrăcat duminică, 26 mai, haine de sărbătoare. Încă de la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși au venit în centrul orașului pentru a participa la slujba de sfințire a bisericii, care în ultimii ani a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Slujba de târnosire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșu­lui și Muscelului.

După acest moment mult aștep­tat de întreaga comunitate, chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în fața bisericii, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, de față fiind repre­zentanți ai administrației locale și centrale, conform arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre răbdarea pe care trebuie să o avem în suferință, amintind că singurătatea este o povară greu de purtat. Legat de evenimentul petrecut duminică, chiriarhul a dorit să evi­den­­­țieze că după aducerea moaș­telor Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel în Mănăstirea Negru Vodă, prin mijlocirea sfântului au fost finalizate două lucrări importante în orașul Câmpulung Muscel: restaurarea întregului ansamblu monahal de la Mănăstirea Negru Vodă și restaurarea catedralei ora­șului, cunoscută sub numele de Biserica „Sfântul Nicolae”-Popa Savu.

Biserica Parohiei „Sfântul ­Nicolae”-Popa Savu din orașul Câmpulung Muscel are două hramuri: unul închinat Bunei Vestiri și celălalt Sfântului Ierarh Nicolae. Sfântul lăcaș a fost construit între anii 1860 și 1868, de către enoriașii parohiei și alți buni creștini, în vremea Mitropolitului Țării Româ­nești, Nifon al II-lea. După unele ipoteze istorice, se crede că prezenta biserică ar fi cea de-a treia construc­ție. Pisania, situată la nord de intrare, pe fațada vestică, consemnează că prima biserică a fost ridicată pe la anul 1450, de un preot numit Savu, de aici probabil și patronimul bisericii de Popa Savu, iar la anul 1779 a fost reparată și mărită, ca mai târziu, începând cu anul 1860, să fie reclădită din temelii, forma arhitecturală păstrându-se până în zilele noastre.

Pictura murală interioară a fost realizată începând cu anul 1864, în Sfântul Altar, naos și pronaos, de către zugravul de biserici Mișu Popp din Brașov, iar în pridvor, de către Gheorghe Belizarie.