Sfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae”-Popa Savu din municipiul Câmpulung Muscel
Parohia „Sfântul Nicolae”-Popa Savu din municipiul Câmpulung Muscel, județul Argeș, a îmbrăcat duminică, 26 mai, haine de sărbătoare. Încă de la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși au venit în centrul orașului pentru a participa la slujba de sfințire a bisericii, care în ultimii ani a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Slujba de târnosire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.
După acest moment mult așteptat de întreaga comunitate, chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în fața bisericii, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, de față fiind reprezentanți ai administrației locale și centrale, conform arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre răbdarea pe care trebuie să o avem în suferință, amintind că singurătatea este o povară greu de purtat. Legat de evenimentul petrecut duminică, chiriarhul a dorit să evidențieze că după aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel în Mănăstirea Negru Vodă, prin mijlocirea sfântului au fost finalizate două lucrări importante în orașul Câmpulung Muscel: restaurarea întregului ansamblu monahal de la Mănăstirea Negru Vodă și restaurarea catedralei orașului, cunoscută sub numele de Biserica „Sfântul Nicolae”-Popa Savu.
Biserica Parohiei „Sfântul Nicolae”-Popa Savu din orașul Câmpulung Muscel are două hramuri: unul închinat Bunei Vestiri și celălalt Sfântului Ierarh Nicolae. Sfântul lăcaș a fost construit între anii 1860 și 1868, de către enoriașii parohiei și alți buni creștini, în vremea Mitropolitului Țării Românești, Nifon al II-lea. După unele ipoteze istorice, se crede că prezenta biserică ar fi cea de-a treia construcție. Pisania, situată la nord de intrare, pe fațada vestică, consemnează că prima biserică a fost ridicată pe la anul 1450, de un preot numit Savu, de aici probabil și patronimul bisericii de Popa Savu, iar la anul 1779 a fost reparată și mărită, ca mai târziu, începând cu anul 1860, să fie reclădită din temelii, forma arhitecturală păstrându-se până în zilele noastre.
Pictura murală interioară a fost realizată începând cu anul 1864, în Sfântul Altar, naos și pronaos, de către zugravul de biserici Mișu Popp din Brașov, iar în pridvor, de către Gheorghe Belizarie.