Sfințirea cabinetului de religie al Liceului Tehnologic „Anghel Saligny” din Bacău
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, marți, 17 decembrie, în cadrul Liceului Tehnologic „Anghel Saligny” din municipiul Bacău a fost sfinţit cabinetul disciplinei Religie. Slujba a fost oficiată de către părintele Adrian Alexandrescu, inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău, împreună cu un sobor de preoţi.
Cabinetul de religie, cu hramul „Sfintei Cuvioase Parascheva”, este un proiect de suflet al profesorului Adrian Zavada, realizat printr‑o frumoasă și rodnică colaborare între direcțiunea liceului, titularul catedrei și Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bacău. Organizat ca un laborator spiritual, lăcaș de rugăciune și bibliotecă, cabinetul a luat ființă din dorința ca elevii liceului să‑și petreacă un timp frumos și ziditor în tipul orei de religie, întărindu‑și credința, fortificându‑și forțele sufletești, spre a le fi sprijin moral, spiritual și didactic în cunoașterea lui Dumnezeu. Toate materialele didactice necesare orei de religie, precum și o consistentă colecție de imagini ale celor 16 cuvioși și mărturisitori români ce vor fi canonizați în anul următor, atunci când Biserica Ortodoxă Română va sărbători un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au fost donate cabinetului de cei care au inițiat și susținut realizarea acestui proiect.
Părintele inspector Adrian Alexandrescu, în cuvântul rostit la sfârșitul slujbei de sfințire, după ce a transmis binecuvântarea ierarhului și salutul conducerii Inspectoratului Școlar Județean Bacău, a subliniat importanţa cabinetului de religie într‑o unitate de învățământ, pe care l‑a numit „laborator al Învierii”, și a insistat asupra nevoii de a fi intensificată colaborarea și consolidarea relației dintre Familie, Școală și Biserică, cei trei stâlpi care susțin devenirea deplină a tinerilor din punct de vedere social și spiritual. De asemenea, și‑a exprimat dorința ca acest loc să fie viu, printr‑o deasă folosire, și să nu‑i fie schimbată destinația.
La final, prof. Nona Crisalinda Irimia, directorul unității școlare, și‑a exprimat mulțumirea față de împlinirea acestui proiect de suflet, parte a șirului de evenimente culturale, comemorative și duhovnicești desfășurate în cadrul Liceului Tehnologic „Anghel Saligny” din Bacău, cu prilejul sărbătoririi a 125 de ani de existență a acestei prestigioase unități de învățământ.