Sfinţirea cea mare a apei la Buzău
Sute de credincioşi din Buzău au participat ieri la Sfânta Liturghie şi la Sfinţirea cea mare a apei, care au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, înconjurat de un sobor de slujitori, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“.
După ce în ajun credincioşii ortodocşi s-au pregătit prin postire şi rugăciune pentru luminatul praznic al Botezului Domnului, în ziua sărbătorii au participat la Sfânta Liturghie, precum şi la slujba de Sfinţire a apei de Bobotează. Catedrala Arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău a fost ieri neîncăpătoare pentru credincioşii care au participat la slujbele din ziua praznicului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în catedrală de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ciprian, înconjurat de un sobor de slujitori. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu“ a Catedralei Arhiepiscopale, ne-a transmis Dragoş Olteanu, consilier media eparhial.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, ierarhul împreună cu slujitorii au pornit în procesiune spre agheasmatarul din faţa catedralei. Aici a fost oficiată Sfinţirea cea mare a apei, după care ierarhul i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi prin stropire cu Agheasma Mare. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian le-a vorbit credincioşilor despre specificul sărbătorii de pe 6 ianuarie. „Cu prilejul Botezului Domnului în Iordan s-au deschis cerurile şi s-a descoperit Sfânta Treime pentru prima dată, pentru că în Vechiul Testament fusese doar sugerată sau fusese subînţeleasă voalat încă din momentul creaţiei, dar în chip atât de luminat şi clar nu se descoperise până atunci Sfânta Treime cu cele Trei Persoane: Tatăl care l-a mărturisit pe Fiul aflat în repejunile Iordanului şi Duhul Sfânt care S-a pogorât şi i-a luminat pe toţi cei prezenţi şi s-a arătat în chip ca de porumbel“, a spus Înaltpreasfinţia Sa. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să reflecteze la propriul botez în numele Sfintei Treimi. „Praznicul de astăzi al Botezului Domnului ne duce cu mintea la botezul pe care l-am primit fiecare dintre noi în pruncie, atunci când am fost şi noi afundaţi în apa sfinţită prin pogorârea Duhului Sfânt, ne-am îngropat împreună cu Hristos şi, din momentul în care am ieşit din cristelniţă, am devenit o fiinţă nouă, un om nou, un fiu al lui Dumnezeu. Botezul cu apă sfinţită cu Duh Sfânt este o Taină în cadrul căreia oamenii sunt iertaţi de păcatul strămoşesc, iar cel mai important este că devin fii ai lui Dumnezeu după har“, a spus IPS Părinte Ciprian. Credincioşii au fost sfătuiţi să guste din apa sfinţită în fiecare zi, pe nemâncate, până la odovania sărbătorii Botezului Domnului.