Sfinţirea paraclisului parohiei vrâncene Mihălceni
De sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, pe 1 octombrie, Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a târnosit noul paraclis al Parohiei Mihălceni din judeţul Vrancea. Numeroşi credincioşi din localitate şi din satele vecine au participat la Sfânta Liturghie şi au trecut în ziua sfinţirii, potrivit tradiţiei, prin Sfântul Altar, sărutând Sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Masă.
După sfinţire, în noul lăcaş de rugăciune, care a primit hramurile „Izvorul Tămăduirii“ şi „Acoperământul Maicii Domnului“, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de chiriarhul locului, înconjurat de un sobor de slujitori, preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a vorbit credincioşilor despre importanţa ridicării şi sfinţirii unei biserici, care, prin actul consacrării duhovniceşti lui Dumnezeu, încetează să mai fie o simplă clădire, ci un spaţiu unde locuieşte slava nevăzută cu ochii trupeşti a lui Dumnezeu.
„Sfinţii Părinţi ai Bisericii spun că după ce lăcaşul de cult a fost construit într-un anumit stil de arhitectură, în formă de cruce, cu turlă, care ne arată orientarea spre ceruri a inimilor credincioşilor; după ce s-a împodobit şi cu pictură; după ce a fost sfinţit prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi prin stropirea cu agheasmă şi apoi a fost săvârşită Sfânta Liturghie pe Sfânta Masă proaspăt târnosită; noua biserică încetează să mai fie un edificiu oarecare, care poate fi asemănat cu orice clădire. Lăcaşul de cult care s-a construit prin eforturile, prin jertfele credincioşilor, a devenit în chip tainic Casa lui Dumnezeu şi poarta cerului. Aici credincioşii, adunându-se în Biserică şi rugându-se împreună şi participând la Sfânta Liturghie, se unesc prin rugăciunile sfinţilor cu Dumnezeu şi pregustă încă din această viaţă bucuria, pacea şi lumina Preasfintei Treimi“, a spus Înaltpreasfinţitul Ciprian.
Construirea paraclisului parohiei vrâncene Mihălceni a început în anul 1988, atunci când credincioşii acestei comunităţi şi-au exprimat dorinţa ca în anotimpurile reci, slujbele să fie oficiate într-un lăcaş de rugăciune mai mic, care să fie încălzit mai repede. În anii dificili ai comunismului, construirea paraclisului a evoluat lent şi cu multe sacrificii. După anul 1990, la noul lăcaş de rugăciune au fost adăugate trei abside şi turla centrală deasupra naosului, iar pictura care îl împodobeşte la interior a fost realizată între anii 2008 şi 2013 în frescă, ne-a spus Dragoş Olteanu, consilier media al Eparhiei Buzăului şi Vrancei.