Sfințirea paraclisului unei instituții militare din Craiova

Un articol de: Pr. Teodor Marcu - 13 Noiembrie 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit luni, 11 noiembrie, slujba de sfințire a paraclisului cu hra­murile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Arhanghel Gavriil” din cadrul Colegiului Națio­nal Militar „Tudor Vladi­mirescu” din Craiova.

După momentul sfințirii paraclisului instituției de învățământ militare, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Înalt­prea­sfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie. La momentul potrivit, preotul militar Ioan Cercel și preotul prof. Ionescu Florin i-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului pe elevii militari care s-au pregătit prin post și spovedanie. 

Pentru contribuția la realizarea paraclisului, au primit gramate de mulțumire: general de brigadă Gheor­ghe Maxim, comandantul Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii; colonel Gheorghe Boboc, comandantul Colegiului militar; colonel Leonide Cune, locții­torul comandantului Colegiului militar; căpitanul Cătălin Tutilă, colonelul Cristi Florin Irimia, Gabriel Tiberiu Șchiopu, Ionel Bălă­șoi, Nicolae Bădărănescu, Virgil Rățoiu, Amalia Dascu și preotul militar Ioan Cercel. Gramatele chiriarhale au fost citite de către părintele protoiereu Grigore Vulcănescu. 

Un moment special l-a reprezentat și conferirea Emblemei de onoare a Comunicației și Informaticii Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu de către colonelul Gheor­ghe Spoială, șeful de stat major al Comandamentului Comu­nica­țiilor și Informaticii. De asemenea, Înalt­preasfinția Sa a primit și Moneda omagială a Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu”, din partea colonelului Gheorghe Boboc.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a prezentat pe scurt viața Sfântului Mare Mucenic Mina, oferindu-l ca model de ostaș și de credință în Mântuitorul Iisus Hristos: „Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Mina, care a fost și el militar, și se cuvine să spunem câteva cuvinte ca să îmbogățim ziua aceasta. Sfântul Mina era ostaș, ofițer în armata Alexandriei, o armată foarte bine pregătită și disciplinată. Totuși, el avea o nemul­țumire, deși era un mare luptător. Nemulțumirea lui era că atâta lume păgână se pierdea în timpul său, pentru că se închina zeilor. Sfântul Mina nu putea să suporte o asemenea întunecime, pentru că diavolul îi îndemna pe oameni să nu-L mai cinstească pe Creatorul cerului și al pământului, ci să cinstească creatura. De aceea, Sfântul s-a hotărât să plece din armată și să meargă la un loc pustiu, unde să se roage și să se întărească. După ce a stat o vreme în pustie, Sfântul Mina a venit în cetate și cu o putere dumnezeiască s-a arătat soldaților și coman­danților săi ca un ostaș al Mântui­torului Iisus Hristos. Curajul pe care îl are un sfânt mucenic este de nedescris. Puterea unui sfânt este puterea credinței, pe care Dumnezeu o insuflă, o așază și o întărește în sufletul mucenicilor că nici moartea nu-i poate despărți de dragostea lui Dumnezeu”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu i-a felicitat pe toți cei care s-au ostenit pentru înfrumu­sețarea paraclisului din cadrul Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova. Potrivit hrisovului de târnosire, paraclisul a fost amenajat în anul 2024.