Sfințirea picturii bisericii din localitatea vrânceană Bârsești

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 30 Mai 2022

În Duminica a 6-a după Paști, credincioșii Parohiei Bârsești, Protoieria Panciu, județul Vrancea, au trăit momente de împlinire și bucurie sufletească. Înalt­preasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit pictura Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din lo­calitate, după ample lucrări de restaurare efectuate în ultimii patru ani.

Slujba de sfințire a picturii a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de chiriarhul locului, înconjurat de un sobor de cinci preoți și doi diaconi, în lăcașul de cult. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

În predica adresată cre­din­cio­șilor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a tâlcuit fragmentul evanghelic duminical (Ioan 9, 1-38), subliniind că, pe lângă ve­derea trupească, orbul din naș­tere a primit de la Mântuitorul Hristos și darul vederii duhov­nicești, o sintagmă care, în limba greacă, se traduce cu termenul „theoria”.

„În comunicarea noastră cotidiană, folosim deseori cuvântul «teorie», raportat totdeauna la practică, adică la fapta ce concretizează teoria. Însă, în operele teologice ale Sfinților Părinți, termenul grecesc «theoria» are o cu totul altă semnificație. Compus din substantivul propriu «Theos» (Dumnezeu) și verbul «horao» (a vedea), cuvântul respectiv sugerează vederea duhovnicească sau contemplarea lui Dumnezeu cu ochii minții, adică înțelegerea profundă a lucrurilor nevăzute, pe care omul credincios le intuiește sau le vede anticipat cu mintea. Practica sau asceza se referă la exercițiu sau la punerea în aplicare a ceea ce ne-a învățat Dumnezeu. În limbajul teologic, cuvintele «practica» și «theoria» sunt folosite pentru a arăta că un creștin autentic nu poate ajunge la iluminarea minții și la contemplarea lui Dumnezeu (theoria) fără asceză și multiple nevoințe”, a menționat ierarhul locului.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhi­episcop Ciprian a acordat rangul de iconom stavrofor preotului paroh Viorel Desagă, în semn de apreciere pentru râvna de care a dat dovadă în lucrarea de înfru­musețare a sfântului lăcaș.