Sfințirea picturii Capelei „Sfântul Apostol Andrei” din Capitală
Pictura Capelei „Sfântul Apostol Andrei” a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București a fost sfințită cu agheasmă sâmbătă, 30 martie 2019, de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La eveniment au fost prezenți binefăcătorii și persoanele care s-au implicat în realizarea lucrărilor de pictură. Aceștia au primit diplome de onoare și omagiale, precum și distincții de vrednicie.
Ierarhul le-a vorbit, cu acest prilej, celor prezenți despre viața și opera reprezentativă a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, pe care Biserica Ortodoxă l-a pomenit sâmbătă. „Biserica noastră îl cinstește astăzi pe unul dintre povățuitorii monahilor din preajma Muntelui Sinai care a trăit până în anul 649, Sfântul Ioan Scărarul. Este cunoscut din una dintre cele mai frumoase lucrări care s-au păstrat în Biserica Răsăritului, și anume «Scara», care îi povățuiește pe călugări și pe mireni deopotrivă ca să ajungă în Împărăția lui Dumnezeu. Acest Cuvios Părinte s-a născut în Siria sau în Palestina și s-a bucurat de o educație aleasă. Această educație o putem observa în scrierile pe care ni le-a lăsat și mai ales în «Scara virtuților», ce reprezintă un urcuș către Împărăția lui Dumnezeu și conține 30 de trepte, formate din virtuți și din strădanii pe care atât monahul, cât și creștinul trebuie să le aibă în viața sa pentru a se bucura de veșnica Împărăție a lui Dumnezeu. Din aceste virtuți, reținem pentru perioada Sfântului și Marelui Post, dar și pentru viața noastră în general, pe cele mai importante. Prima este smerenia și ultima tot smerenia. Fără smerenie nimeni nu poate ajunge la Dumnezeu. Sfântul Ioan Scărarul vorbește în cuvinte foarte frumoase despre rugăciune și priveghere, despre tăcere și neosândire, arătând cât de vătămător este păcatul clevetirii atât în lumea monahală, cât și în viața creștinilor. De asemenea, vorbește despre iubire, care ne duce la Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Responsabilitatea preoților de caritate
Preasfinția Sa a vorbit și despre importanța locașurilor de cult în instituțiile medicale și a evidențiat responsabilitatea preoților de caritate. „Într-o astfel de sărbătoare, părintele Andrei Liviu, care slujește în acest locaș, a hotărât să realizeze și momentul binecuvântării picturii acestei mici capele pe care s-a străduit să o organizeze în institutul unde atât mama, cât și copilul sunt în grija medicilor. Este vorba despre preocuparea pentru sănătatea sufletească, dar și pentru cea trupească pentru multe mame și copii care se află în dificultate. În asemenea condiții, deloc ușoare, preoții care slujesc în astfel de locuri vor trebui să aibă în centrul pastorației lor grija pentru mamele care vin aici înainte să nască sau care vin cu pruncii bolnavi. De aceea, preotul slujitor într-o astfel de capelă trebuie să fie înainte de toate un om al rugăciunii, un om care să-i povățuiască cu cuvinte pline de înțelepciune pe cei care îi trec pragul capelei și să-i îndemne să-L roage pe Dumnezeu ca El să trimită asupra lor milostivirea Sa”, a precizat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Necesitatea unei capele într-un spital de pediatrie a fost evidențiată și de părintele Andrei Liviu Sârb, preot de caritate la Capela „Sfântul Apostol Andrei” din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală. „Sfințirea picturii a însemnat pentru noi un moment de împlinire. Necesitatea unei capele într-un spital de pediatrie pornește din faptul că foarte mulți dintre copiii care sunt internați aici au nevoie de asistență religioasă, de rugăciuni și de ajutorul lui Dumnezeu, concretizat cel mai des prin Sfânta Taină a Euharistiei. Împărtășim copiii pe patul de spital și nu de puține ori am săvârșit și Taina Sfântului Botez de urgență pentru copiii care erau grav bolnavi sau pentru cei care nu mai aveau șanse de supraviețuire”, a spus părintele Andrei Liviu Sârb.
La final, părintele Andrei Liviu Sârb, slujitor în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, a fost hirotesit iconom, iar persoanele care s-au implicat în realizarea lucrărilor de pictură au primit diplome de onoare, diplome omagiale și distincții de vrednicie.