Sfinţiri de biserici în Insula Mare a Brăilei

Un articol de: Adrian Portase - 08 Iunie 2010

Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 6 iunie, slujba de târnosire a Bisericii "Sfântul Mucenic Dimitrie" din localitatea Băndoiu şi a Bisericii "Sfinţii Împăraţi" din comuna Măraşu, din Insula Mare a Brăilei. Periplul misionar a continuat seara în parohiile Măgureni şi Ţăcău, unde au fost oferite daruri credincioşilor.

Deşi reprezintă cea mai mare unitate agricolă din ţară, până recent, Insula Mare a Brăilei nu avea nici o biserică. Comunităţile parohiale din Insula Mare au fost constituite acum 15 ani, la iniţiativa Eparhiei Dunării de Jos, astfel că astăzi există lăcaşuri de cult în localităţile Titcov, Frecăţei şi Agaua, iar cele din Măgureni şi Raţa sunt ridicate în proporţie de 85%. Prin contribuţia credincioşilor de aici, vechile biserici din localităţile Băndoiu şi Măraşu au fost restaurate. Din cauza situaţiei materiale modeste, la iniţiativa IPS Casian, începând cu anul 2005, parohiile din această parte a judeţului Brăila sunt înfrăţite cu parohii din oraşul Galaţi, pe care le vizitează frecvent şi le sprijină, atât material, cât şi spiritual.

Ierusalimul a venit la Băndoiu

Parohia din localitatea Băndoiu numără 185 de familii cu 490 de suflete, care, prin osârdie şi pricepere, au reuşit să înnoiască vechea biserică ce datează din anul 1971 şi care poartă hramul "Sfinţii Împăraţi". Sărbătoarea a început cu un cuvânt al chiriarhului Dunării de Jos, care a arătat importanţa şi sensurile duhovniceşti ale sfinţirii sfântului lăcaş: "Sfinţirea bisericii începe de afară, pentru ca să se sfinţească şi locul acesta, dar şi casele şi oamenii. Cu rugăciunea de sfinţire apoi, ne vom ruga ca Dumnezeu să ne dea şi nouă aripile îngerilor ca să putem urca cu gândul până la cer. Astăzi, este o mare binecuvântare pentru biserica Parohiei Băndoiu, căreia i s-au adus multe îmbunătăţiri, s-a luminat şi s-a înfrumuseţat. Ceea ce săvârşim aici este exact ceea ce au săvârşit Iosif şi cu Nicodim când au luat Trupul Mântuitorului şi L-au pogorât de pe cruce şi L-au aşezat în mormânt nou, din care Domnul a înviat. Noi, acum, acelaşi lucru săvârşim, iar în locul Trupului fizic al Mântuitorului vom aşeza moaşte de sfinţi mucenici, care L-au purtat pe Hristos în inimă. Fără moaştele sfinţilor mucenici nu se poate sfinţi nici o biserică. Este mare zi de sfinţenie astăzi. Este atât de mare, încât parcă ai merge la Ierusalim să săruţi Sfântul Mormânt. Dar acum, a venit Ierusalimul aici, de aceea se cântă "Înnoieşte-te, înnoieşte-te, noule Ierusalime!..."."

După sfinţire, credincioşii s­au putut închina în sfântul altar, primind binecuvântarea harului lui Dumnezeu.

La numai 3 km distanţă de Băndoiu se află localitatea Măraşu, cea mai importantă aşezare din Insula Mare, având 750 de familii cu 2.155 de suflete. Localitatea datează tot din anul 1880, când mai multe cete de ciobani şi-au organizat în această zonă o adevărată comunitate. Biserica actuală, ce poartă hramul "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie", s-a construit în anul 1972, după ce, în anul 1970, furia dezlănţuită a apelor Dunării a distrus vechiul lăcaş de închinare. În decursul timpului, lăcaşul bisericesc a necesitat mai multe lucrări de consolidare şi reparaţie, ultimele fiind între anii 2006 şi 2009, la iniţiativa chiriarhului Dunării de Jos, cu îndrumarea Sectorului eparhial Patrimoniu şi construcţii bisericeşti, a Protoieriei Brăila şi apoi a nou-înfiinţatei Protoierii de Însurăţei, coordonată de părintele Dumitru Constantin. Părintele paroh Costin Tureac, ajutat de vrednicii membri ai consiliului şi comitetului parohial, precum şi de evlavioşii enoriaşi ai parohiei, s-a ocupat de desfăşurarea lucrărilor.

Hărnicie şi statornicie în credinţă

În aceeaşi zi de duminică, în fruntea unui sobor de slujitori, Înalt Preasfinţitul Casian a resfinţit sfântul lăcaş, care a primit şi un nou hram, "Duminica Sfinţilor Români". La slujbă au participat mulţi copii şi părinţi, iar la finalul Sfintei Liturghii, aceştia s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.

Tuturor celor care au trudit la înfrumuseţarea lăcaşului Domnului, Înalt Preasfinţia Sa le-a adresat un cuvânt de învăţătură, felicitându-i: "Insula Mare a Brăilei reprezintă o zonă săracă, dar bogată prin darurile pământului şi, mai ales, prin hărnicia oamenilor şi prin statornicia lor în credinţă. De aceea, icoana Sfinţilor Români, în Insula Mare, e întărită de mulţimea martirilor deportaţi în perioada ateo-comunistă. Duminica Părinţilor şi Copiilor poate fi văzută aici, ca şi pretutindeni, ca o icoană a familiei rezistente, a familiei curate, a familiei creştine! Astăzi se sfinţeşte biserica din localitatea aceasta ca rod al hărniciei credincioşilor, ca dar al Duhului Sfânt şi ca mare binecuvântare şi bucurie de la Dumnezeu, căci deodată cu sfinţirea altarului se sfinţesc şi sufletele şi trupurile noastre, casele şi viaţa noastră, a tuturor."

La sfârşit, prin grija Sectorului social-misionar al eparhiei, au fost împărţite copiilor şi părinţilor din cele două localităţi daruri constând în cărţi, iconiţe şi 500 pachete cu alimente.

Periplul misionar a continuat, spre seară, în parohiile Măgureni şi Ţăcău, unde au fost oferite daruri credincioşilor.