Sfinţiri şi binecuvântări arhiereşti în Ardeal
Prima duminică din luna noiembrie a fost un prilej de sărbătoare şi de bucurie pentru comunitatea din Dăişoara, judeţul Braşov, o veche localitate românească aflată în centrul ţării, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Laurenţiu. La Cluj-Napoca, în Catedrala mitropolitană, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat slujba Parastasului pentru arhiepiscopul Teofil Herineanu. În Episcopia Oradiei, PS Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei, a fost sărbătorit cu ocazia zilei de naştere.
Parohia Dăişoara din Protopopiatul Rupea s-a pregătit intens pentru a primi vizita pastorală a Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a binecuvântat lucrările săvârşite la biserica parohială, închinată Sfintei Treimi. Credincioşii au umplut biserica, alături de ei fiind şi numeroşi fii ai satului, parlamentari, reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale. În soborul de preoţi s-au aflat protopopul de Rupea, pr. Matei Dan Sucaciu, slujitori din parohiile apropiate şi de mai departe. Biserica a fost înconjurată şi stropită cu apă sfinţită, s-au citit rugăciunile de binecuvântare, iar la interior, lăcaşul de cult a fost binecuvântat de IPS Laurenţiu prin stropire cu apă sfinţită. La Sfânta Liturghie, oficiată după slujba de binecuvântare, răspunsurile liturgice au fost date de Grupul "Anatoly" din Braşov.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a explicat pe larg parabola bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr, i-a felicitat pe credincioşii din Dăişoara pentru reînfrumuseţarea bisericii din sat şi i-a îndemnat să fie mereu prezenţi în număr mare la sfintele slujbe, pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu şi pentru a se împărtăşi cu Sfintele Taine.
"Raiul nu se câştigă uşor, de la sine, doar prin faptul că am fost rânduiţi să ne naştem pe pământ. Dumnezeu ne-a rânduit fiecăruia posibilitatea să ajungem în Rai, să avem viaţa veşnică, în fericirea veşnică. Trebuie să privim în jurul nostru, căci nu mergem singuri în Rai. Un credincios care îşi adună bunătăţi pentru sine şi face doar ce-i trebuie lui, nu împlineşte voia lui Dumnezeu de a-l iubi pe aproapele", a subliniat IPS Laurenţiu.
Ierarhul l-a hirotesit iconom pe pr. paroh Dragoş Dobritoiu şi a oferit acte de cinstire adunării şi Consiliului parohial, primarului comunei Ungra, Gheorghe Stanciu, Consiliului local şi altor binefăcători.
Parastas pentru arhiepiscopul Teofil Herineanu la Cluj-Napoca
Duminică, în cadrul Sfintei Liturghii săvârşite în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, le-a vorbit credincioşilor despre importanţa faptelor bune pentru mântuire. "Bogatul n-a ajuns în iad neapărat pentru că a fost bogat, ci a ajuns în iad pentru că n-a făcut fapte bune, pentru că n-a fost milostiv. Şi săracul n-a ajuns neapărat în Rai pentru că a fost sărac, ci a ajuns în Rai pentru că a fost un om credincios, cu frică de Dumnezeu", a arătat IPS Andrei. Ierarhul, alături de preoţii slujitori ai catedralei, a săvârşit slujba de Parastas pentru vrednicul de pomenire arhiepiscop Teofil Herineanu, la 20 de ani de la trecerea la Domnul. "Dacă ar fi să subliniem ce i-a fost mai caracteristic, am putea spune că rugăciunea, dragostea faţă de rugăciune şi foarte marea lui milostivire", a arătat mitropolitul.
Ierarhul a sfinţit sâmbătă, 3 noiembrie, demisolul Bisericii "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Valea Chintăului, de lângă Cluj-Napoca, într-o parohie înfiinţată în 2008. Mitropolitul Andrei a înmânat membrilor Consiliului parohial şi altor credincioşi diplome de aleasă cinstire pentru a răsplăti efortul şi generozitatea cu care s-au implicat în lucrările de la biserică. De asemenea, IPS Andrei a sfinţit, pe 2 octombrie, Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Salatiu, Parohia Petreşti, Protopopiatul Gherla, la împlinirea a 100 de ani de la zidire.
Sărbătoare în Eparhia Oradiei
Episcopia Oradiei a sărbătorit pe 3 noiembrie ziua de naştere a Preasfinţitului Sofronie, care a împlinit 45 de ani. Chiriarhul Oradiei a săvârşit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în Catedrala episcopală "Învierea Domnului" şi "Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei" din Oradea. În cadrul slujbei, la momentul liturgic consacrat, tânărul teolog Mircea Gheorghe Burzo a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei episcopale. Răspunsurile la strană au fost date de Corul "Diacon Nicolae Firu" al elevilor de la Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea. Au participat preoţi, membri ai Adunării eparhiale, ai Permanenţei Consiliului eparhial, protopopi, stareţi şi stareţe de la aşezămintele monahale, clerul Catedralei episcopale, preoţi din întreaga eparhie, cadre didactice şi studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Episcop Dr. Vasile Coman", cadre didactice şi elevi de la Liceul Ortodox din Oradea, ctitoria PS Sofronie, ostenitori ai Centrului eparhial, numeroşi credincioşi care au dorit să îl felicite pe ierarh.
După Sfânta Liturghie, un sobor de ieromonahi şi diaconi a oficiat slujba de Te Deum, cu prilejul aniversării zilei de naştere a ierarhului, înălţând rugăciuni de mulţumire către Tronul Preasfintei Treimi pentru binefacerile revărsate. Corul "Îngeraşii" al copiilor de la noua Catedrală episcopală, condus de pr. Nicolae Pop, vicar eparhial, a susţinut un minirecital în cinstea ierarhului, căruia i-au oferit o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul.
Preasfinţitul Sofronie a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru darul vieţii, a mulţumit părinţilor trupeşti şi celor duhovniceşti, învăţătorilor şi profesorilor, ierarhilor şi tuturor celor care au avut o contribuţie la formarea sa, precum şi celor prezenţi.
Duminică, 4 noiembrie, PS Sofronie a săvârşit Sfânta Liturghie la noua Catedrală episcopală din Oradea. Diaconul Mircea Gheorghe Burzo a fost hirotonit preot pe seama Catedralei episcopale, iar tânărul teolog Vasile Nicolae Vesa a fost hirotonit diacon pe seama Bisericii "Sfântul Ierarh Vasile cel Mare" din Parohia Spinuş, Protopopiatul Marghita. Noul preot a primit şi hirotesia întru duhovnic.
Binecuvântări şi sfinţiri
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 4 noiembrie, Sfânta Liturghie în biserica de zid din Ciumărna, Protopopiatul Zalău. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotesit pe pr. paroh Cătălin Lucaci, care este şi secretar al Protopopiatului Zalău, întru iconom stavrofor.
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din filia Prihodişte, Parohia Vaţa de Jos, Protopopiatul Brad, unde a sfinţit lucrările săvârşite la Biserica "Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron" şi "Sfântul Ioan Botezătorul". La momentul rânduit, pr. paroh Groza Constantin Georgel a fost hirotesit iconom stavrofor, ca răsplată pentru strădania şi râvna de care a dat dovadă în împlinirea misiunii pastorale.
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a liturghisit şi a predicat în Parohia Glod, Protopopiatul Sighet, apoi a binecuvântat noul Centru social-cultural "Sfântul Nicolae cel Mult Milostiv" din incinta bisericii. Pr. paroh Marius Iusco a primit distincţia de iconom, iar binefăcătorii, diplome de vrednicie.
Ştefan Mărculeţ, pr. Florin C.Ghiţ, pr. Cristian Rus, pr. Mihai Mariţa