Sibienii s-au rugat în Joia Mare la Catedrala Mitropolitană

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 14 Aprilie 2023

Mulţimi de credincioşi s-au rugat în Joia Mare la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie în dimineaţa zilei, iar seara slujba „Deniei celor 12 Evanghelii”. Soborul slujitor a fost condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi format din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi slujitorii lăcaşului de cult, informează Mitropolia Ardealului.

În cadrul Sfintei Liturghii, foarte mulţi credincioşi au primit Sfânta Împărtăşanie şi s-au pregătit duhovniceşte pentru întâmpinarea Sfintelor Paşti.

În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre Cina cea de Taină şi despre jertfa Mântuitorului de pe Cruce.

„La Cina cea de Taină, Mântuitorul a instituit pentru ucenici lucrarea lăsată nouă s-o împlinim până la sfârşitul veacurilor: continuarea jertfei de pe Cruce. Înainte de jertfa Sa le-a arătat ucenicilor Săi şi nouă ce să facem şi cum să facem: a ales pâinea, ca materie de jertfă şi vinul, ca sângele Său, a săvârşit această rânduială pe care o împlinim şi noi. A arătat pâinea lui Dumnezeu-Tatăl, mulţumind, a binecuvântat-o, a frânt-o şi a dat-o ucenicilor, zicând: «Luaţi, mâncaţi, Acesta este Trupul Meu, Care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor», şi paharul, zicând «Beţi dintru Acesta toţi, Acesta este Sângele Meu». Tot astăzi, prin această Sfântă Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare s-a sfinţit un agneţ mare, în funcţie de nevoile de împărtăşire în timpul anului a credincioşilor bolnavi, această lucrare împlinindu-se a doua zi de Paşti, prin uscarea agneţului. Deci, agneţul, Sfântul Trup, unit cu Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, se păstrează pe altar până marţi, când va fi uscat şi păstrat apoi pentru tot timpul anului”, a spus ierarhul.

Denia din Joia Mare

În seara zilei, sibienii au participat la slujba Deniei celor 12 Evanghelii săvârşită la Catedrala Mitropolitană de ierarh şi soborul slujitor. În cadrul slujbei religioase a fost scoasă spre închinare Sfânta Cruce în mijlocul Catedralei Mitropolitane. Ierarhul a vorbit la final despre această rânduială liturgică unică în Ortodoxie.

„Se numește «Denia celor 12 Evanghelii» şi este o slujbă de laudă, dintre cele 700 slujbe pe care le avem în fiecare zi. Este o laudă pregătitoare pentru Liturghie, iar dintre utreniile speciale aceasta este cea mai importantă, şi este Utrenia de vineri dimineață. Sunt 12 Evanghelii după numărul Apostolilor, iar cele 12 evanghelii sunt pericope luate din cele patru Evanghelii, cu referiri legate de Judecata și Pătimirea Mântuitorului Iisus Hristos, până la Moartea Lui pe Cruce”, a subliniat ierarhul.

Sibienii vor avea posibilitatea să participe în Vinerea Mare şi în Sâmbăta Mare la celelalte slujbe rânduite a se săvârşit la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, iar în Noaptea Sfintelor Paşti vor participa la Slujba Învierii care va fi săvârşită pe o scenă amenajată în faţa lăcaşului de cult, urmată de Sfânta Liturghie.