Simpozioane la Timişoara şi Arad
La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc la Timişoara Simpozionul naţional „1.700 de ani de la Edictul de la Mediolanum de legalizare a religiei creştine“, iar la Arad s-au încheiat lucrările simpozionului naţional intitulat „Teologie şi Logică“, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea“ din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad.
Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, în colaborare cu Centrul de Studii de Istorie şi Arheologie „Constantin Daicoviciu“ şi Muzeul Banatului din Timişoara, a organizat în perioada 18-19 aprilie 2013 Simpozionul naţional „1.700 de ani de la Edictul de la Mediolanum de legalizare a religiei creştine“. În deschiderea evenimentului, conf. dr. Dana Percec, decanul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, a adresat celor prezenţi un cuvânt de bun venit din partea conducerii Universităţii de Vest din Timişoara. Reprezentantul Arhiepiscopiei Timişoarei la acest eveniment a fost pr. Zaharia Pereş, consilier cultural în cadrul eparhiei.
Au prezentat lucrări pe tema simpozionului mai mulţi profesori şi oameni de cultură români, dintre care amintim: acad. Dumitru Protase (Cluj-Napoca) - „Edictul de la Milano şi importanţa sa pentru creştinism“; prof. univ. Nicolae Gudea (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca) - „Despre existenţa la români a conştiinţei unui creştinism latin de rit roman şi limba latină“; dr. Mihail Zahariade (Institutul de Arheologie, Bucureşti) - „Feodus sau dedicto în războiul romano-gotic din 332? Aspecte juridice şi numismatice ale evenimentului“; lect. univ. Atalia Oniţiu (Universitatea de Vest Timişoara) - „Consideraţii privind religia militarilor în epoca romană târzie“; lect. univ. Remus Feraru (Universitatea de Vest Timişoara) - „Biserică şi Stat în timpul lui Constantin cel Mare“; conf. univ. Marius Grec (Universitatea Vasile Goldiş Arad) - „Religia geto-dacilor şi începuturile creştinismului la nordul Dunării de Jos“; prof. univ. Emerit Doina Benea (Muzeul Unirii Alba-Iulia) - „Trei cruci bizantine la Alba-Iulia şi contextul istoric al descoperirii lor“.
De asemenea, pe data de 19 aprilie 2013 s-au încheiat lucrările simpozionului naţional intitulat „Teologie şi Logică“, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea“ din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad în perteneriat cu Institutul de Filozofie şi Psihologie „C. Rădulescu-Motru“ al Academiei Române.
„Pe parcursul celor două zile, de prezentare a referatelor şi de dezbateri, am avut prilejul unui interesant dialog între teologi şi filozofi. Problematica avută în vedere de conferinţele susţinute a scos la iveală preocupări comune legate de cunoaşterea adevărurilor de credinţă. Prin iniţiativa confraţilor noştri prof. dr. Florea Lucaci şi conf. dr. Cristinel Ioja s-a creat o frumoasă punte de colaborare cu venerabila instituţie a Academiei Române, prin care vor putea fi realizate în viitor proiecte de genul acesta. Biserica are nevoie de acest dialog cu ştiinţa, cu intelectualitatea românească, după cum şi aceasta are nevoie de Biserică. Mulţumim Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop conf. dr. Timotei pentru binecuvântare şi pentru prezenţa sa la această manifestare. Mulţumim, de asemenea, iniţiatorilor şi participanţilor pentru această frumoasă întâlnire academică, dorind tuturor ca sărbătorile pascale să aducă pace şi lumină în sufletele noastre“, a declarat pr. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultăţii de Teologie din Arad.