Simpozion dedicat Centenarului la Milano

Un articol de: Ioan Bușagă - 03 Noiembrie 2018

Protopopiatul Lombardia II al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în parteneriat cu Centrul de Studii Teologice „Sfântul Dionisie Exiguul”, a organizat, în perioada 30 octombrie - 1 noiembrie, un simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918 la Seminarul Teologic din Seveso-Milano, Italia. La eveniment au participat profesori de teologie și alte științe din țară și străinătate.
Preoți și credincioși din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei au participat la sesiunile de lucru ale simpozionului „Unitate națională și unitate lăuntrică. 100 de ani de la Marea Uni­re”. Sesiunea festivă a simpozionului a fost deschisă cu slujba de Te Deum săvârșită de către Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

În cadrul acestui simpozion au conferențiat mai mulți profesori sau specialiști de renume care au abordat diferite teme teologice, de neuroștiințe, istorice și de interes pentru preoții și credincioșii din cadrul eparhiei, se arată pe site-ul episcopia-italiei.it.

Diacon asist. dr. Sorin Mihalache, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, a reliefat, pe baza scrierilor filocalice, ur­cușul vieții duhovnicești prin căutarea unei izolări față de tulburările civilizației contemporane, fapte adeverite de recente studii ale medicinei. Conf. dr. Adrian Lemeni, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucu­rești, a prezentat tema „Himera unității promovate de utopiile ideologice în societatea de astăzi”, iar prof. dr. Costea Munteanu, profesor la Facultatea de Științe Economice din București, a susținut comunicarea „Orto­docșii și vrăjmășia economiei de astăzi”. Între invitați au mai fost prof. dr. Nicușor Nacu de la Universitatea din Lausanne, Elveția, care a explicat importanța istoriei religiilor pentru teologie, și doctorul Gheorghe Cerin, directorul departamentului de cardiologie și de medicină internă al Spitalului „San Gaudenzio” din Novara, Italia.

Sesiunile de lucru din a doua zi a simpozionului au fost prezidate de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei.

„Unitatea noastră poate să se materializeze sub multe aspecte, precum unitatea lăuntrică de la care pornește și raportarea la proprietate, la avuție, la ceilalți și, de asemenea, unitatea duhovnicească. Multe învățăminte se pot extrage din toate reflecțiile făcute în cele două zile, mai ales în a doua parte a acestui simpozion, cu privire la felul în care omul poate să trăiască unitatea ca persoană și să privească în mod unitar realitatea pe care el o trăiește personal și raportarea lui la cei­lalți”, a spus Preasfinți­tul Părinte Episcop Siluan.

La simpozion a participat și Adrian Georgescu, consulul general al României la Milano, care a prezentat o comunicare despre evenimentul istoric al Marii Uniri. „Simpozionul s-a încheiat cu vizionarea unui film documentar intitulat «Unirea din 1918. Istoria unui ideal», realizat de Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române. La încheierea simpozionului, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a adresat un cuvânt de mulțumire organizatorilor, participanților și tuturor conferențiarilor”, a precizat părintele Pompiliu Nacu, protoiereu al Protopopiatului Lombardia II.