Simpozion dedicat Crezului ortodox la Oradea

Un articol de: Pr. Conf. Dr. Vasile Doru Fer - 29 Mai 2010

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă "Episcop Dr. Vasile Coman" din Oradea a organizat, pe 27 mai, un simpozion sub genericul "Crezul Niceo-Constantinopolitan - simbol al unităţii Bisericii", manifestare ce s-a desfăşurat cu prilejul împlinirii în acest an a 1685 de ani de la Întâiul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, în contextul Anului omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti în Patriarhia Română.

Simpozionul a avut loc în cadrul sesiunii anuale de comunicări ştiinţifice organizate de Universitatea din Oradea şi a fost precedat de o slujbă de Te Deum, oficiată în paraclisul universitar cu hramul "Cuviosul Teodor Studitul".

Lucrările simpozionului s-au ţinut în sala "Centrului de Cercetare" a Facultăţii de Teologie Ortodoxă unde a avut loc deschiderea oficială, la care au luat parte cadre didactice de la facultate, studenţi şi masteranzi ai facultăţii. După cuvântul de deschidere rostit de pr. prof. univ. dr. Nicu Dumitraşcu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Episcop Dr. Vasile Coman", a urmat susţinerea referatelor din prima parte a manifestării. Au susţinut prelegeri: pr. prof. univ. dr. Nicu Dumitraşcu, cu tema "Episcopul Alexandru al Alexandriei şi Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325)"; pr. prof. univ. dr. Dumitru Megheşan, cu titlul: "Teologia formulei atanasiene Homoousios to Patri", şi pr. lect. univ. dr. Emil Cioară, cu titlul "Prezenţa Simbolului niceo-constantinopolitan în rânduielile cultului divin".

În cea de-a doua parte au susţinut prelegeri asist. univ. drd. Ovidiu Sferlea, cu tema "Prima interpretare a Crezului de la Niceea (325): Scrisoarea lui Eusebiu de Cezarea către cei din eparhia sa" şi diac. prep. drd. Florin Tomoioagă, cu titlul "Logosul mântuitor în viziunea Sfântului Atanasie cel Mare". După încheierea prezentărilor au avut loc discuţii şi dezbateri.