Simpozion dedicat părintelui Dometie Manolache
La Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de la Râmeţ, judeţul Alba, a avut loc marţi, 7 iulie, Simpozionul naţional „Părintele Dometie Manolache - chip luminos al virtuţii şi dăruirii jertfelnice”. Evenimentul a fost organizat cu prilejul împlinirii a 91 de ani de la naştere şi a 40 de ani de la trecerea la Domnul a părintelui Dometie.
Simpozionul a fost precedat de Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului pentru marele duhovnic, săvârşite de un sobor de ierarhi. Au fost prezenţi stareţi, stareţe, monahi, monahii, preoţi, profesori, rude şi credincioşi, care l-au cunoscut pe părintele Dometie. Simpozionul a debutat cu un vernisaj al unei expoziții de fotografii-document, după care a fost lansat un volum comemorativ intitulat „Părintele Dometie Manolache – chip luminos al virtuţilor şi dăruirii jertfelnice” ce cuprinde mărturii venite din partea mai multor ierarhi, a monahiilor din Mănăstirea Râmeţ, a unor preoţi, rude, prieteni şi credincioşi ce l-au cunoscut pe părintele arhimandrit. Participanţii au putut viziona, cu acest prilej, şi un film documentar despre viaţa marelui duhovnic, un film biografic, ce aduce în lumina secolului al XXI-lea viaţa monahală autentică, între ascultarea smerită, demnitatea de stareţ, dragostea împletită cu milostenia revărsată faţă de aproapele, precum şi călăuzirea duhovnicească a monahiilor şi a celor iubitori de Hristos. Intitulat „O viaţă minunată”, cu durata de 45 de minute, filmul documentar a fost realizat în studioul de producţie TVR 2, sub îndrumarea atentă a Cristinei Oancea, realizator şi producător.
Lucrările au continuat cu o serie de referate şi evocări. Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a citit mesajul Patriarhului României intitulat îArhimandritul Dometie Manolache – o lumină peste timp. Comemorare la 40 de ani de la trecerea la cele veşnice (1975-2015)”. În continuare, a fost prezentată o medalie comemorativă cu chipul Părintelui Dometie. îDe la Părintele Dometie învăţăm că viaţa credincioşilor este rodnică în măsura în care ei rămân în Hristos şi-I îngăduie Lui să lucreze în ei. Mulţi oameni ar putea să progreseze în cunoaşterea iubirii lui Dumnezeu dacă preoţii şi creştinii ar fi martori vii ai acestei iubiri. Părintele Dometie a fost! Să-i urmăm exemplul!”, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. La eveniment a fost prezent şi pr. Stelian Manolache, nepot al părintelui Dometie. îPersonalitate polivalentă, duhovnic desăvârşit, liturghisitor de o mare calitate, un filantrop pentru toate categoriile sociale, părintele Dometie s-a înscris în conştiinţa poporului transilvan, şi nu numai, devenind unul dintre marii duhovnici ai patericului nostru românesc”, a declarat pr. Stelian Manolache. Simpozionul a fost moderat de pr. prof. dr. Emil Jurcan şi de pr. lect. dr. Stelian Manolache.
Părintele Dometie Manolache este una dintre ilustrele personalităţi duhovniceşti şi misionare ale timpului nostru. A devenit cunoscut datorită culturii teologice amănunţit redate în predicile sale înflăcărate. Contrastul puternic dintre smerenia lui profundă şi cuvântul plin de putere l-a făcut iubit şi căutat. Vocea frumoasă pe care a primit-o în dar de la Dumnezeu a dăruit-o în toată plenitudinea sa Bisericii.