Simpozion dedicat satului și spiritului românesc la Cluj-Napoca
În perioada 4-6 noiembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității `Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca s-a desfășurat Simpozionul Internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, intitulat „Satul și spiritul românesc, între tradiție și actualitate. Lectura Sfintei Scripturi și provocările transmiterii credinței”.
Aula Magna a UBB a găzduit marți, 5 noiembrie, deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionului Internațional Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, în prezența a trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a numeroși profesori, teologi și oameni de cultură din țară și din străinătate, a studenților și a cadrelor didactice din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă. În calitate de gazdă, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, a adresat participanților un cuvânt de bun venit. În continuare, a luat cuvântul pr. prof. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului UBB, care a transmis mesajul rectorului instituției, acad. prof. Ioan-Aurel Pop.
În partea inaugurală a simpozionului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a susținut referatul „Episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul Eparhiei Clujului, născut în satul tradiţional transilvan şi devenit părintele Metropolei Transilvaniei”. Au mai susținut referate Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului („Satul tradițional și Sfânta Scriptură, mediul și fermentul spiritualității poporului român”), Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului („Satul românesc - vatra tradiției românești și a culturii naționale”), și prof. univ. dr. Stefan Seiler de la Facultatea de Teologie Evanghelică „Augustana” din Neuendettelsau, Germania.
Simpozionul face parte din suita de manifestări științifice ale facultății din acest an universitar și se încadrează în seria de evenimente organizate cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2019 ca Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) și Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti.