Simpozion dedicat satului și spiritului românesc la Cluj-Napoca

Un articol de: Darius Echim - 07 Noiembrie 2019

În perioada 4-6 noiembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității `Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca s-a desfășurat Simpozionul Internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, intitulat „Satul și spiritul românesc, între tradiție și actualitate. Lectura Sfintei Scripturi și provocările transmiterii credinței”.

Aula Magna a UBB a găzduit marți, 5 noiembrie, deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionului Internațional Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, în prezența a trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a numeroși profesori, teologi și oameni de cultură din țară și din străinătate, a studenților și a cadrelor didactice din cadrul Facul­tății de Teologie Ortodoxă. În calitate de gazdă, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, a adresat parti­cipanților un cuvânt de bun venit. În continuare, a luat cuvântul pr. prof. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului UBB, care a transmis mesajul rectorului instituției, acad. prof. Ioan-Aurel Pop.

În partea inaugurală a simpozionului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramu­reșului și Sălajului, a susținut referatul „Episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul Eparhiei Clujului, născut în satul tradiţional transilvan şi devenit părintele Metropolei Transilvaniei”. Au mai susținut referate Preasfin­țitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului („Satul tra­dițional și Sfânta Scriptură, mediul și fermentul spiritualității poporului român”), Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului („Satul românesc - vatra tra­diției românești și a culturii na­țio­nale”), și prof. univ. dr. Stefan Seiler de la Facultatea de Teologie Evanghelică „Augustana” din Neuendettelsau, Germania.

Simpozionul face parte din suita de manifestări științifice ale fa­cultății din acest an universitar și se încadrează în seria de evenimente organizate cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2019 ca Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) și Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti.