Simpozion despre asistenţa socio-medicală, la Sighişoara
Protopopiatul Sighişoara, în parteneriat cu Fundaţia Germană „Konrad Adenauer“, cu Asociaţia Medical Creştină „Lukas Spital“ Laslea şi cu Filantropia Ortodoxă Sighişoara au organizat la sfârşitul săptămânii trecute cea de-a zecea ediţie a Simpozionului Internaţional „Parteneriatul Stat-Biserică. Priorităţi legislative şi politici publice“.
Evenimentul a avut loc la Sighişoara şi a avut ca scop realizarea unui bilanţ de etapă al relaţiei Stat-Biserică în domeniul asistenţei socio-medicale. Fundaţia germană realizează încă din 2005 o inventariere periodică a iniţiativelor din domeniul asistenţei sociale şi socio-medicale din cadrul Bisericii Ortodoxe, dar şi din cadrul Bisericilor Catolice şi Luterane. Discuţiile din acest an s-au axat pe propunerile de îmbunătăţire a legislaţiei româneşti din domeniul medical, cu o atenţie deosebită asupra protocoalelor de colaborare dintre culte şi Stat.
La evenimentul de la Sighişoara au participat reprezentanţi ai Patriarhiei Române, ai Ministerului Culturii şi Cultelor, ai Ministerului Muncii şi ai eparhiilor implicate în lucrarea social-filantropică. Dintre conferenţiari îi amintim pe profesorul Radu Carp, directorul executiv al Federaţiei Filantropia şi consilierul patriarhal Dorel-Nicolae Moţoc, consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Nicolae Rusu, şi consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, pr. Nicolae Ignat.
În deschiderea simpozionului, au luat cuvântul protopopul de Sighişoara, Dan Ovidiu, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, reprezentantul Fundaţiei „Konrad Adenauer“ din România, Constantin-Florin Sari, şi preşedintele Asociaţiei Medical-Creştine „Lukas Spital“ Laslea, dr. Petru Oprean. Înainte de începerea lucrărilor, participanţii au vizitat Centrul de zi „Filantropia“ din Sighişoara, unde au avut loc discuţii cu privire la serviciile furnizate de instituţia socială din oraş.
Propuneri pentru cadrul legislativ
În cadrul simpozionului au avut loc mai multe ateliere de lucru, între care „Parteneriatele încheiate de cultele religioase şi Stat după 2007“, moderat de prof. dr. Radu Preda, „Proiecte de legi şi omisiuni legislative în domeniul relaţiei Stat-Biserică“, moderat de Claudia Boghicevici, „Politici publice în domeniile asistenţei sociale şi sănătăţii-examen critic şi propuneri de îmbunătăţire“, moderat de dr. Petru Oprean şi „Asistenţa socio-medicală-privire comparativă la nivel european. De la realităţile normative la practicile contradictorii“, moderat de prof. dr. Radu Carp.
„Simpozionul de la Sighişoara a fost o bună oportunitate pentru a cunoaşte mai bine legislaţia actuală din România în ceea ce priveşte asistenţa socio-medicală implementată de Biserica noastră. Credem că propunerile noastre vor îmbunătăţi cadrul legislativ actual, încât activitatea misionar-filantropică a Bisericii Ortodoxe să fie intensificată şi sprijinită. La final am realizat o declaraţie comună prin care am propus să se liberalizeze serviciile socio-medicale şi să se faciliteze accesul la fondurile europene pentru toate ONG-urile, inclusiv ale cultelor religioase. Declaraţia comună va fi înaintată Parlamentului României“, ne-a spus consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, părintele Nicolae Rusu.
Discuţiile de la Sighişoara au fost însoţite şi de exemple din practica socio-medicală a cultelor din România, astfel încât propunerile organizaţiilor participante la simpozion să aibă ca suport atât experienţa instituţiilor în care se implementează proiectele filantropice ale Bisericii, cât şi a laicilor şi persoanelor implicate în acest domeniu.