Simpozion despre Episcopul Vartolomeu Stănescu la Râmnicu Vâlcea
Arhiepiscopia Râmnicului a organizat sâmbătă, 7 decembrie, Simpozionul național „Lucrarea cultural-duhovnicească și social-misionară a Episcopului Vartolomeu Stănescu”. Evenimentul a avut loc în Sala „Iosif Episcopul” a Casei „Sfântul Calinic” și a reunit preoți, istorici, cercetători de la facultăți și instituții de prestigiu în domeniul cercetării istorice.
Prima sesiune a Simpozionului național „Lucrarea cultural-duhovnicească și social-misionară a Episcopului Vartolomeu Stănescu” a fost deschisă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, care a evidențiat importanța omagierii acestui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.
„Păstorirea Episcopului Vartolomeu Stănescu în scaunul de la Râmnic este importantă pentru că ea începe după Primul Război Mondial, perioadă când au avut loc evenimente cruciale din istoria neamului românesc, dar și a Bisericii Ortodoxe. Vartolomeu Stănescu este recunoscut ca fiind un mare sociolog, un însemnat intelectual care a reușit să aducă lumina lui Hristos în toate păturile sociale și să facă din preoțime, care în vremea venirii sale la cârma Episcopiei Râmnicului nu era foarte pregătită, un bastion al credinței ortodoxe, prin care Hristos să fie mărturisit și propovăduit, iar Biserica să fie apreciată”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Prima sesiune a continuat cu vizionarea filmului documentar dedicat Episcopului Vartolomeu Stănescu, produs de Televiziunea TRINITAS TV a Patriarhiei Române, realizator pr. Alexandru-Nicolae Trușcă.
A doua sesiune a simpozionului a cuprins prezentarea comunicărilor, iar moderator a fost pr. dr. Ștefan Zară, consilier cultural. A treia sesiune a cuprins lansarea volumului „Preoți vâlceni în închisorile comuniste”, alcătuit de către dr. Adrian Nicolae Petcu.