Simpozion despre teologia darului la Alexandria
Reputați profesori de teologie din țară și oameni de cultură au participat miercuri, 20 decembrie, la Simpozionul național de teologie intitulat „Teologia darului și cultura dărniciei. Implicațiile sociale și misionare ale generozității creștine”, la Centrul Multifuncțional din orașul Alexandria, județul Teleorman.
Simpozionul s-a împărțit în trei sesiuni științifice, iar referatele prezentate au abordat tematica din mai multe perspective. Au susținut prezentări pr. prof. dr. Nicușor Beldiman, directorul departamentului Teologie sistematică, practică și artă sacră al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București; pr. lect. dr. Cosmin Daniel Pricop, prodecan al aceleiași instituții; pr. prof. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, precum și pr. prof. dr. Wilhelm Dancă de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din București. În deschidere, părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal, a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel: „Simpozionul național intitulat «Teologia darului și cultura dărniciei. Implicațiile sociale și misionare ale generozității creștine» are o tematică variată, distinsă și armonizată momentului respectiv. Acest eveniment ne pregătește să-L primim în ieslea sufletelor noastre pe Pruncul Hristos, pe Mesia, Cel Căruia I s-au închinat cei trei magi și I-au adus daruri, de față fiind Preacurata Fecioară”.
Un cuvânt de bun-venit a fost rostit apoi invitaților de către Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului: „Darurile magilor, păstrate din rânduiala și cu voia lui Dumnezeu la Mănăstirea «Sfântul Pavel» din Muntele Athos, au fost cu greu scoase din mănăstire și prezentate credincioșilor în diferite părți ale lumii, evenimentul constituind cu adevărat un moment deosebit din istoria sfântă a Bisericii noastre. Astfel, a fost gândit acest simpozion în cadrul căruia să fie abordată și prezentată tema teologiei darului”.
La finalul primei sesiuni științifice a fost proiectat în premieră filmul documentar „Darurile magilor. De la Betleem la Athos”, producție TRINITAS TV, realizat de pr. George Aniculoaie, redactorul-șef al departamentului „Film documentar”.