Simpozion despre valorile creştine şi provocarea multimedia
Simpozionul internaţional cu tema "Invazia non-valorilor într-o lume multimedia. Criza spiritulă şi discreditarea sacrului" care a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia s-a încheiat ieri cu cea de a treia sesiune de comunicări, precum şi cu ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa părintelui prof. dr. Vasile Mihoc din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" de la Sibiu.
Simpozionul internaţional cu tema "Invazia non-valorilor într-o lume multimedia. Criza spiritulă şi discreditarea sacrului" a debutat joi, 6 mai, cu prelegerea de deschidere a Înalt Preasfinţitului Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, care a susţinut referatul cu tema "Criza spirituală". În cadrul acestei expuneri, IPS Andrei a vorbit despre criza spirituală în care ne aflăm şi cum putem ieşi din aceasta: "Teribila suferinţă a omului postmodern, intrat în criză spirituală, este sentimentul de singurătate pe care vrea să o alunge căutând plăcerea în compania oamenilor împătimiţi de rele. Şi, din nefericire, nu reuşeşte. Biserica Ortodoxă, al cărei Cap este Hristos, nu intră într-o criză spirituală. Dar unii dintre credincioşii ei? Din moment ce nu mai merg cu regularitate la Sfânta Liturghie, nu se spovedesc, nu se împărtăşesc, n-au o viaţă de rugăciune, oare acestea nu sunt semne de criză spirituală? Am fi ipocriţi dacă n-am recunoaşte că există o criză spirituală ale cărei proporţii le ştie numai Dumnezeu. O altă ieşire din criza spirituală nu există decât întoarcerea la Dumnezeu".
A urmat cuvântul de salut al PS Visarion, Episcopul Tulcii, iar în continuare domnul Adrian Lemeni, ministru secretar de stat, a susţinut prelegerea cu tema "Nihilismul actual promovat mediatic, factor dizolvant al valorilor consacrate". Paradoxal, spunea domnia sa, într-o lume multimedia, comunicarea nu există. Ratăm de cele mai multe ori întâlnirea vie, personală. A fost una dintre cele mai reuşite intervenţii, în care s-a prezentat nihilismul ca ideologie dominantă a societăţii contemporane şi nihilismul mediatic care neagă toate valorile şi care substituie viaţa religioasă autentică.
"Invazia non-valorilor din contextul actual al postmodernităţii favorizează acutizarea fenomenului de infantilizare şi de cultivare a ceea ce este lipsit de importanţă, a insignifiantului. Nihilismul actual erodează o conştiinţă lucidă, orientată către esenţial, încurajând plonjarea în ceea ce este insignifiant şi irelevant din punct de vedere existenţial. Conformismul, mediocritatea, căutarea a ceea ce este facil şi comod sunt caracteristici ale mentalităţii contemporane influenţate decisiv de ideologia consumismului. Valorile tradiţionale sunt substituite în universul mediatic de repere cristalizate în jurul banului, al plăcerii şi al puterii", a spus domnul Lemeni.
Oficialităţile judeţene şi locale au transmis salutul din partea instituţiilor: preşedintele Consiliului Judeţean Alba, subprefectul judeţului Alba şi prorectorul Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. Prima sesiune a simpozionului s-a încheiat cu intervenţia domnului Cristian Tabără, care a făcut o radiografie a mass-mediei româneşti.
Partea a doua a primei sesiuni a cuprins referatele dlui Herman Tristram Engelhardt jr "Mesajul este mai mult decât mediumul", mărturia domnului Klaus Kenneth, un convertit la Ortodoxie din Elveţia, intervenţia pr. Nicu Dumitraşcu, decanul Facultăţii de Teologie din Oradea, care a vorbit despre inconsecvenţă, incompetenţă, dar şi despre autoritate şi responsabilitate, iar încheierea a făcut-o pr. Emil Jurcan, decanul Facultăţii din Alba Iulia. O altă sesiune de lucrări a fost moderată de către pr. Picu Ocoleanu, de la Craiova, şi în cadrul ei au susţinut referate: doamna Corinna Deskelkamp-Hayes din Germania, pr. Ignatie Trif, pr. Vasile Stanciu din Cluj-Napoca, pr. Jan Nicolae, pr. Viorel Cojocaru, prof. Dimităr Popmarinov din Bulgaria şi Mihaela Palade din Bucureşti. Ieri au susţinut referate: psiholog lect. dr. Maria Dorina Paşca (Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş); pr. prof. dr. Gheorghe Istodor (Universitatea din Constanţa); pr conf. dr. Picu Ocoleanu (Craiova); pr. lect. dr. David Pestroiu (Universitatea Bucureşti); pr. prof. dr. Simion Todoran (Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia); arhid. lect. drd. Alin Albu.
Trăirea duhovnicească într-o lume multimedia
Simpozionul s-a încheiat cu solemnitatea decernării titlului de Doctor Honoris Causa părintelui profesor dr. Vasile Mihoc, prodecanul Facultăţii "Andrei Şaguna" din Sibiu. IPS Andrei a rostit un cuvânt festiv, iar Laudatio a fost rostit de către părintele conf. dr. Remus Onişor. În continuare, pr. Emil Jurcan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a înmânat diploma de Doctor Honoris Causa, moment urmat de prelegerea festivă rostită de către părintele profesor dr. Vasile Mihoc cu titlul: "Logos, Scriptură şi vindecarea cuvântului".
Corul mixt al Facultăţii de Teologie din Alba Iulia, dirijat de către părintele Adam Domin, a susţinut un microrecital de muzică religioasă.