Simpozion internațional al doctoranzilor la Cluj‑Napoca

Un articol de: Darius Echim - 25 Mai 2023

Școala Doctorală de Teologie „Isidor Todoran” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat, în perioada 22-23 mai, Simpozionul internațional dedicat doctoranzilor „Teologie, Imnografie, Melodică - cercetarea doctorală între acrivia științifică și mărturisirea doxologică”.

Manifestarea face parte din seria evenimentelor academice din facultate, în contextul „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

Ediția din acest an s-a desfășurat în format hibrid, în format fizic și online. 53 de doctoranzi de la școlile doctorale din București, Iași, Sibiu, Craiova, Arad, Alba Iulia, Cluj-Napoca și trei doctoranzi de la Oxford și unul din Lausanne (Elveția), împreună cu îndrumătorii și profesorii lor, au prezentat și dezbătut diferite teme și probleme de actualitate care se încadrează în tematica manifestării științifice.

Deschiderea simpozionului a avut loc luni, 22 mai, la sediul facultății din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, în Sala de muzică „Vasile Petrașcu”, în prezența conducerii facultăţii, a doctoranzilor participanți, a studenților facultății și a altor invitați.

În partea inaugurală au vorbit directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran”, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhim. prof. dr. Teofil Tia. A fost transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, iar, în cursul zilei, participanții s-au bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care le-a adresat un cuvânt duhovnicesc, i-a felicitat pe cei implicați în organizarea manifestării și a apreciat tema actuală.

Lucrările simpozionului s-au desfășurat pe patru secțiuni (teologie-istorie, teologie sistematică, teologie biblică și teologie practică) moderate de profesori ai facultății clujene, având alături câte un doctorand. Concluziile au fost prezentate marți seara, 23 mai, de pr. prof. dr. Vasile Stanciu. Lucrările prezentate de doctoranzi vor fi publicate în Studia Theologica Orthodoxa Doctoralia Napocensia, revista de specialitate a Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din Cluj-Napoca.