Simpozion internațional de teologie organizat în Mitropolia Banatului

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 20 Noiembrie 2020

În perioada 23-24 noiembrie 2020, se va desfășura simpozionul internațional de teologie cu tema „Polis & Paideia. Temeiuri biblice și educație ascetică în Răsăritul creștin”. Întâlnirea științifică este organizată în format on-line de Departamentul de Teologie al Fa­cultății de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timi­șoara, în colaborare cu Mitropo­lia Banatului, se arată pe site-ul mitropolia-banatului.ro.

Vorbitorii principali invitați la eveniment sunt: pr. prof. Daniel Benga de la Universitatea „Ludwig-Maximilian” din München; dr. Bogdan-Tătaru Cazaban de la Institutul de Istoria Religiilor al Academiei Române; pr. dr. Liviu Barbu de la Institutul de studii creștin-ortodoxe din Cambridge; dr. Zaharia-Sebastian Mateiescu de la Leiden University; dr. Marius Portaru de la Institutul Patristic Augustinian din Roma; pr. dr. Constantin Pogor de la Universitatea Catolică din Louvain; pr. lect. dr. Roger Coresciuc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași; pr. lect. dr. Cătălin Vatamanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și lect. dr. Alexandru Prelipcean de la aceeași instituție de învăță­mânt teologic; precum și alți teologi și cadre didactice de la facultăți de teologie ortodoxe naționale și internaționale.

 În cadrul comunicărilor știin­țifice ale simpozionului vor fi abordate și teme de actualitate precum: „Teologie și educație ascetică în Răsăritul creștin”; „Exegeză biblică și hermeneutică teologică în patristica răsăriteană”; „«Spinul din carne»: boală și sfințenie în vremuri de criză”; „Exerciții spirituale și monahism antic timpuriu”; „Vederea lui Dumnezeu și simțurile duhovnicești în literatura ascetică răsăriteană”; „Teme și motive teologice în hagiografia creștină”; „Spiritualitate liturgică în context contemporan”; „«Cetatea asediată»: pandemie și soteriologie”; „Pandemie și apostazie (Desacralizarea mediatică a Euharistiei)”; „Omul - între afirmare de sine și negare de sine”; „Secolul 21 - post-religios sau meta-religios?”.

Pentru a primi informațiile de acces la comunicările simpozionului, cei care doresc să participe pot trimite un e-mail la adresa dlemeni@yahoo.com.

Toate lucrările simpozionului vor fi publicate într-un volum colectiv.