Simpozion internaţional la Caransebeş
Manifestările prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului Catedralei Episcopale „Învierea Domnului“ din Caransebeş au continuat luni, 20 aprilie, cu Simpozionul Internaţional „Misiune şi propovăduire. 150 de ani de la întemeierea Episcopiei Caransebeşului“.
În deschiderea simpozionului, Corul Episcopiei Caransebeşului a susţinut un recital de cântări pascale. În continuare, după cuvântul de întâmpinare al Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a fost citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la cea de-a IX-a ediţie a „Zilelor Credinţei şi Culturii“ în Episcopia Caransebeşului.
Manifestarea a continuat cu un cuvânt al primarului municipiului Caransebeş, Marcel Vela, după care au urmat cuvinte de binecuvântare din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, şi a Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei.
Simpozionul a cuprins comunicări ştiinţifice susţinute de ierarhi, profesori şi cercetători, printre care menţionăm pe Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, cu lucrarea „Discernământul sau dreapta socoteală la Părinţii filocalici“, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii - „Hrană pentru suflet: cartea de rugăciuni a Episcopului Veniamin Nistor - 1942“, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului - „Parohia între misiune şi înveşnicire“ şi Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului - „1865 - anul întemeierii Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului“.
„Ne-am bucurat de prezenţa ierarhilor, a părinţilor profesori, a cercetătorilor, a doamnelor şi domnilor profesori, care timp de două zile susţin referate, comunicări în plen şi ne aduc în atenţie noi teme de teologie, dar şi de istorie. Aceste teme se referă la acest an declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre ca Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii, iar ca temă locală avem sărbătorirea a 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian.
În cadrul simpozionului au fost lansate şi trei volume: „Academia Teologică Ortodoxă Română Caransebeş“, autor prot. dr. Vasile Petrica; „Lespezi şi cruci de piatră din parohiile Eparhiei Caransebeşului“; autor prof. univ. dr. Petru Bona, „Ortodoxie şi luteranism în Transilvania între Revoluţia paşoptistă şi Marea Unire. Evoluţie istorică şi relaţii confesionale“; autor Mircea Gheorghe Abrudan. La final a fost vernisată expoziţia fotodocumentară „Episcopia Caransebeşului la 150 de ani de existenţă“.
Ziua a continuat prin comunicări susţinute de profesori de teologie, preoţi cu preocupări istoriografice, istorici din ţară şi străinătate, specialişti în domeniul istoriei Banatului şi profesori de discipline istorice, sistematice şi practice de la facultăţile de teologie din ţară. Lucrările s-au desfăşurat în Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea“ a Centrului eparhial şi în Sala „1 Decembrie 1918“ a Primăriei Caransebeşului. Aceste comunicări pe secţiuni continuă şi astăzi, 21 aprilie.