Simpozion internaţional la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

Un articol de: Darius Echim - 08 Noiembrie 2023

În perioada 6-7 noiembrie, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a organizat Simpozionul Internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă Sacră, cu tema generală „Mai avem nevoie de bătrâni? Bătrânețe și înțelep­ciune, psalmodie și armonie”.

Ierarhi, profesori, teologi și oameni de cultură din țară și străinătate au dezbătut diferite teme și probleme de actualitate în cadrul tematicii Anului omagial al pasto­rației persoanelor vârstnice și Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți). Ediția din acest an s-a desfășurat în format hibrid, fizic și online.

Simpozionul a început în paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă clujene, unde Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadu­lui, Feleacului și Clujului, a săvârşit o slujbă de Te Deum, în prezența Înalt­preasfin­țitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a Prea­­sfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, și a altor participanți și in­vitați.
În aula facultății a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor, iar arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul instituției de învățământ teologic, a adresat participanților un cuvânt de bun-venit și a prezentat tema generală a manifestării științifice: „Mai avem nevoie de bătrâni? Bătrâ­nețe și înțelepciune, psalmodie și armonie”.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a susținut prelegerea „Dacă tinerii ar ști și dacă bătrânii ar putea”, în cadrul căreia l-a evocat pe părintele Arsenie Papacioc, care i-a fost duhovnic.

„Unul dintre părinții noștri duhovnicești de profunzime a fost părintele Arsenie Papacioc. Din darul lui Dumnezeu, l-am cunoscut din anul 1973 și mi-a rămas duhovnic până ce a trecut la Domnul. Acum, locul lui l-a luat părintele Rafail Noica. Cum l-am cunoscut pe primul? Pe atunci eram inginer și lucram la Alba Iulia. În duminica Sfântului Grigorie Palama, fratele Petrică Jinaru m-a invitat să-i facem o vizită părintelui Arsenie Papacioc, care atunci era duhovnic la Mănăstirea Dintr-un Lemn și tare m-am folosit. Mi-am plecat capul sub epitrahilul părintelui și i-am simțit puterea duhovnicească și experiența în lucrarea cu sufletele”, a spus ierarhul.

Preasfințitul Episcop Petroniu a vorbit pe tema „Sfinții melozi Ioan Damaschin și Ioan Cucuzel”.

Preasfințitul Episcop Benedict Bistrițeanul a susţinut tema „Muzica bisericească în tradiția siriacă. Considerații generale”.

Au mai vorbit dr. Giovanni Tosatto, organist titular al Bisericii „San Daniele” din Padova (Italia), fondator și președinte al Asociației cultural-artistice „San Daniele” din Padova-Mantova, care a susținut un referat pe tema „I suoni sacri” (Armonii sacre); pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă clujene şi alți participanți.
Lucrările au continuat, la cele patru secțiuni, Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă Sacră. O sec­țiune specială a fost dedicată și studenților doctoranzi.

La finalul simpozionului, pr. conf. univ. dr. Adrian Podaru, prodecanul Facultății de Teologie clujene, a comunicat concluziile generale, iar în încheiere a avut loc un concert de muzică bisericească susținut de Corul „Sfântul Lavrentie al Cernigovului” al bisericii studenților clujeni, dirijat de Doina Costin.

Simpozionul a fost organizat cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte și a făcut parte din suita de manifestări științifice ale facultății, din anul universitar 2023-2024.

În cadrul simpozionului a fost vernisată expoziția personală de pictură „Armonii” a prof. univ. dr. Marcel Muntean, cadru universitar la secția Artă Sacră a facultăţii clujene.