Simpozion la Craiova: „Sfântul Simeon Noul Teolog - 1000 de ani de la trecerea sa la cele veșnice”

Un articol de: Pr. Teodor Marcu - 30 Noiembrie 2022

În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în zilele de 28 și 29 noiembrie 2022, a avut loc la Craiova Simpozionul Național „Sfântul Simeon Noul Teolog (949-1022): 1000 de ani de la trecerea sa la cele veșnice”. Evenimentul a fost organizat în cadrul Centrului de Cercetări Teologice și Interdisciplinare „Sfântul Calinic” și s-a desfășurat în Aula „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Facultăţii de Teologie din Craiova.

În cuvântul de binecuvântare, IPS Părinte Mitropolit Irineu a apreciat organizarea acestui simpozion, în acord cu tematica Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și a Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț, felicitând pe organizatori, dar și pe invitați: „Dumneavoastră participați aici în calitate de oameni cunoscători ai învățăturii Sfântului Simeon (...). Într-adevăr, sfântul este grădină de flori duhovnicești și oferă cunoscătorilor și cititorilor asemenea miresme ale harului Duhului Sfânt. Sfântul Simeon Noul Teolog a fost în vremea sa și rămâne și astăzi un mare Părinte al Bisericii. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze și să vă întărească să aprofundați această învățătură”.

În calitate de gazdă și de organizator al evenimentului, pr. prof. dr. Nicolae Răzvan Stan, decanul Facultății de Teologie, a deschis lucrările simpozionului: „Este o bucurie deosebită pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova să organizeze acest simpozion. Teologia acestui mare sfânt al Bisericii ne ghidează activitatea de zi cu zi și ne oferă un model de urmat în teologie și spiritualitate. De aceea, suntem încredințați să spunem că noi, cei de la facultatea de teologie, urmăm aceste principii ale Sfântului Simeon Noul Teolog. Bucuria este deplină pentru că ne-am gândit să invităm specialiști care au studiat viața și teologia sfântului”.

Sesiunea de comunicări a început prin prezentarea referatului „Lucrarea harului dumnezeiesc prin rugăciune în realizarea mântuirii personale”, de către pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București. Au prezentat, de asemenea, următorii profesori și teologi: pr. conf. univ. dr. Nicolae Moșoiu, diac. dr. Mihai-Iulian Grobnicu, dr. Cristinel Rusu și lect. univ. dr. Gabriel Noje, continuându-se, în sesiunile următoare, cu susținerea referatelor de către mai mulți teologi de la facultăți de teologie ortodoxă din România.

Simpozionul s-a încheiat cu expunerea principalelor concluzii de către pr. decan Nicolae Răzvan Stan. Organizatorii simpozionului vor publica referatele prezentate într-un volum tematic.