Simpozion Național de Martirologie

Un articol de: Oana Rusu - 08 Aprilie 2021

Cea de-a VII-a ediție a Simpozionului Național de Martirologie, sub genericul „Morții (ne)uitați ai comunismului. Topografia represiunii, între arheologia crimelor și locurile memoriei. Omagiere publică și cultivare liturgică”, s-a desfăşurat în 3 şi 4 aprilie.

Manifestarea științifică a fost organizată de către Arhiepiscopia Alba Iuliei și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Memorialul Aiud și Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Simpozionul a avut loc în mediul online, pe platforma „Zoom”, fiind transmis în direct pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, la lucrările simpozionului care au avut loc în 3 aprilie au participat numeroși invitați din țară, preocupați de cercetarea fenomenului martiric din închisorile comuniste și de cultivarea memoriei victimelor regimului comunist.

Pr. lect. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, în numele Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a adresat mulțu­miri participanților şi celor care s-au implicat în organizarea manifestării. Pr. prof. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a rostit un cuvânt de deschidere în numele corpului didactic al facultăţii.

Lucrările au fost prezentate de către participanți în cadrul a patru secțiuni tematice: „Instaurarea comunismului. Context represiv și (re)poziționări eclesiale” (moderator: pr. lect. dr. Oliviu Botoi); „Rugul Aprins și represiunea antireligioasă” (moderator: Adrian Nicolae Petcu); „Univers concentra­ționar. Figuri martirice” (moderator: dr. Dra­goș Ursu); „Memoria(lizarea) comu­nismului și traducerile culturale ale suferinței” (moderator: dr. Ioana Ursu). La finalul lucrărilor, au fost prezentate concluzii.

Manifestarea s-a încheiat duminică, 4 aprilie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, cu săvârşirea Dumnezeieștii Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.