Simpozion Naţional de Muzică Bizantină la Alba Iulia

Data: 21 Noiembrie 2012

Arhiepiscopia Alba Iuliei, Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură "Augustin Bena" Alba şi Serviciul "Şcoala de Arte şi Meşteşuguri" din Alba Iulia organizează Simpozionul Naţional de Muzică Bizantină, în perioada 22-25 noiembrie. La eveniment participă invitaţi de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, Facultatea de Muzică din Braşov, de la Muzeul Ţăranului Român şi de la Institutul de Etnografie şi Folclor "Constantin Brăiloiu" al Academiei Române din Bucureşti.

Iniţiatorul evenimentului, prof. protopsalt Laurenţiu Truţă, propune o incursiune în lumea muzicii bisericeşti răsăritene ce datează de mai bine de un mileniu. Evenimentul se prezintă în patru etape, fiecare surprinzând un anumit tip de abordare a muzicii de strană: cercetare, reprezentaţie, studiu, slujire.

Evenimentul debutează cu secţiunea de cercetare-comunicare, astăzi, 22 noiembrie, în Aula mică a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, moderată de conf. univ. dr. Elena Chircev, decan al Facultăţii Teoretice a Academiei de Muzică "Gh. Dima" Cluj-Napoca. Cu acest prilej va fi lansat volumul "Dumnezeiasca Liturghie", o traducere din limba greacă a prof. protopsalt Laurenţiu Truţă.

Un concert de muzică bizantină "Cântări la Praznicul Naşterii Domnului", susţinut de Grupul psaltic "Lumină Lină" din Alba Iulia, condus de prof. protopsalt Laurenţiu Truţă şi de cursanţii Secţiei de muzică bizantină a Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba, va avea loc la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, de la ora 19:00, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Simpozionul continuă, în 23-24 noiembrie, cu un Masterclass de Cânt Bizantin iniţiat de conf. univ. dr. Nicolae Gheorghiţă şi arhid. lect. univ. dr. Gabriel-Constantin Oprea de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi prof. protopsalt Laurenţiu Truţă. Cursurile se vor desfăşura la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia. Manifestarea se va încheia cu Liturghia festivă, din Catedrala arhiepiscopală, din Alba Iulia, oficiată de IPS Irineu. Răspunsurile de la strană vor fi date de Grupul psaltic "Lumină Lină" împreună cu cursanţii Secţiei de muzică bizantină din cadrul Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba. (Oana Rusu)