Simpozion naţional de pedagogie creştină

Un articol de: Marius Nedelcu - 22 Aprilie 2015

Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, organizează, în perioada 28-29 aprilie, Simpozionul naţional de pedagogie creştină „Repere ale educaţiei creştine în teologia Sfântului Ioan Gură de Aur, actualizate în relaţia Biserică-Familie-Şcoală din contextul contemporan“. Evenimentul este organizat la Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ al Patriarhiei Române din Bucureşti.

În contextul Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii, Patriarhia Română şi-a propus să valorifice tezaurul teologic al acestui mare Părinte al Bisericii care a trăit în secolul al IV-lea. Numit „lumi­nă­torul Ortodoxiei“ şi cunoscut ca pedagogul prin excelenţă al creş­tinilor, Sfântul Ioan Gură de Aur ne oferă nouă, celor de astăzi, repere importante în ceea ce priveşte educaţia creştină şi formarea duhovnicească şi pastorală a copiilor, tinerilor şi adulţilor.

În contextul discuţiilor pe tema statutului orei de religiei în învăţământul public din România de la începutul acestui an, profilul Sfântului Ioan Gură de Aur de teolog şi mare dascăl este  readus în actualitate, valorificat, discutat şi aprofundat în cadrul unui simpozion naţional de pedagogie creştină care se va desfăşura timp de două zile (27-28 aprilie) la Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ din vecinătatea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, strada Sfânta Ecaterina, sector 4. Titlul simpozionului este „Repere ale educaţiei creştine în teologia Sfântului Ioan Gură de Aur, actualizate în relaţia Biserică-Familie-Şcoală din contextul contemporan“. Sunt invitaţi profesori de teologie, specialişti în pedagogie şi ştiinţele educaţiei, sociologi de la numeroase instituţii de învăţământ, dintre care amintim: facultăţile de teologie ortodoxă din Bucureşti, Sibiu, Iaşi şi Alba Iulia; Institutul de Sociologie al Academiei Române; Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Bucureşti; Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi; Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei din România; precum şi profesori de la seminarii teologice, licee, şcoli gimnaziale, membri ai Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie. În deschiderea simpozionului vor fi citite mesaje din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a următorilor: Sorin Mihai Câmpeanu, ministrul educaţiei şi cercetării ştiinţifice; acad. Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române; Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte; Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti.