Simpozion național despre rugăciune în teologia patristică la București
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut loc marți, 28 iunie 2022, Simpozionul național de teologie patristică intitulat „Rugăciunea în experiența și spiritualitatea Sfinților Părinți”. Manifestarea științifică s-a desfășurat în patru sesiuni de lucru, pe durata întregii zile, și a fost organizată de Departamentul de teologie istorică, biblică și filologie din cadrul acestei instituții de învățământ teologic.
Simpozionul s-a desfășurat atât online, prin platforma Google Meet, cât și fizic, în Amfiteatrul „I. G. Coman”, și a evidențiat modul în care Biserica a validat și receptat ca normativă experiența rugăciunii autentice, exprimată în diferite forme și contexte în teologia patristică.
În deschidere, pr. conf. dr. Marian Vild, directorul Departamentului de teologie istorică, biblică și filologie, a rostit un cuvânt în care a subliniat modul cum teologia patristică a rugăciunii s-a exprimat de-a lungul secolelor: „Când vorbim despre rugăciunea Bisericii ca trup mistic al lui Hristos sau a credincioșilor ca mădulare ale acestui trup, ne gândim, în primul rând, la Sfânta Scriptură, unde găsim foarte multe aspecte legate de rugăciune. În întreaga Sfântă Scriptură vedem că este vorba despre raportarea omului la Dumnezeu, de la jertfele lui Cain și Abel până la Rugăciunea domnească, în care Hristos ne învață ce să spunem când ne rugăm. De la rugăciunea de pocăință a regelui Manase sau rugăciunea de pocăință a regelui David, după un îndoit păcat, așa cum îl numește Sfântul Andrei Criteanul în Canonul său, până la îndemnul paulin «Rugaţi-vă neîncetat» (1 Tesaloniceni 5, 17), Scriptura ne oferă o bogăție de informații, de aspecte cu privire la rugăciune. De două mii de ani, Biserica nu a făcut altceva decât să aprofundeze aceste aspecte, să le experimenteze, și mărturia Sfinților Părinți în ceea ce numim tradiția patristică scrisă este foarte bogată pe această temă: lucrări consacrate acestei teme sau alte titluri foarte importante din care rugăciunea nu lipsește, pentru că este un element esenţial al vieții duhovnicești. Este un fel de respirație a creștinului și a Bisericii, care te ține aproape de Dumnezeu”.
În cadrul simpozionului au susținut prelegeri cadre didactice de la centre universitare din țară, precum și preoți, oameni de cultură și doctoranzi.
Moderatorii fiecărei sesiuni au fost cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București: pr. asist. dr. Alexandru Atanase Barna; diac. asist. dr. Eugen Maftei; prof. dr. Savu Totu; pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu. Fiecare sesiune s-a încheiat cu o serie de întrebări și răspunsuri.