Simpozion studențesc la Facultatea „Justinian Patriarhul”
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a organizat miercuri, 29 mai 2024, cea de-a treia ediție a Simpozionului național studențesc „Valorile spirituale - temelie a valorilor umane”. Evenimentul, care cuprins două secțiuni, teologică și socială, s-a desfășurat în Amfiteatrul „I.G. Coman” al instituției de învățământ teologic universitar.
În acest an, studenții au susținut lucrări pe tema „Demnitatea ființei umane - între libertate și responsabilitate”.
După deschiderea oficială a simpozionului, a urmat o dezbatere la care au participat doi invitați speciali, pr. prof. dr. Bogdan Tătaru-Cazaban și prof. dr. Bogdan Miron, medic. „Studenții au ales o temă esențială pentru viața noastră în societate, pentru prezența Bisericii în societate, o temă care are o istorie extraordinar de ramificată și care ar trebui tratată în așa fel încât să înțelegem cu adevărat care au fost sensurile pe care autori diferiți le-au acordat acestor mari concepte, cum sunt demnitatea, libertatea și responsabilitatea. În orice caz, le transmit studenților să nu rămână la nivelul cuvintelor, conceptelor, care pot să primească diferite conținuturi, și să acorde acestor cuvinte sensurile care sunt purtătoare de viață. I-am invitat, prin foarte succinta intervenție pe care am avut-o în deschiderea acestui simpozion, să cunoască istoria temei, să vadă cum anticii înțelegeau demnitatea omului și care era reperul în raport cu care era înțeleasă această demnitate, structura cosmosului, armonia cosmică. Apoi, să înțeleagă noutatea pe care a adus-o creștinismul, viziunea creștină despre om, creat după chipul lui Dumnezeu, fiind încununarea creației. Apoi, am făcut câteva reflecții despre felul în care tema aceasta este întâlnită în modernitatea filosofică și modernitatea noastră socială, pentru că de cele mai multe ori contextele în care ne întâlnim cu tema demnității sunt fie juridice, legate de drepturile omului, fie bioetice, legate de dezbaterile privitoare la descoperirile genetice, medicale, la intervențiile asupra vieții umane. Tema este esențială, pentru că este legată de sensul vieții. Pentru teologi este important să acorde acestei teme însemnătatea cuvenită, răgazul de reflecție și perspectiva duhovnicească”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele prof. dr. Bogdan Tătaru-Cazaban.
Ambele secțiuni, teologică și socială, au fost moderate de cadre didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă din București și au cuprins la final discuții pe baza temei abordate și concluzii.
„Simpozionul inițiat de studenți pe tema aceasta despre demnitate, libertate și responsabilitate s-a bucurat de prezența prof. dr. Miron Bogdan, medic pneumolog, care a făcut o legătură între medicină și spiritualitate pornind de la pneumologie, apoi făcând o articulare cu inima și ajungând la ceea ce îndeobște se spune «Rugăciunea inimii», arătând rolul respirației, apoi rolul inimii, făcând o legătură extraordinară. Ne bucurăm că a fost o conferință care a atras atenția studenților, fiind de mare interes. Ne-am bucurat și de prezența părintelui profesor Bogdan Tătaru-Cazaban, care este și cercetător la Academia Română, care ne-a vorbit despre aceste concepte dintr-o perspectivă filosofică-teologică. Temele abordate de studenți au fost tot pe această latură. A fost evidențiat faptul că demnitatea umană se întemeiază pe această pecete a chipului lui Dumnezeu din om” , a spus pr. conf. dr. Gheorghe Holbea, prodecan responsabil cu activitatea studențească și internaționalizarea.