Simpozionul „100 de ani de la alegerea Episcopului Nicolae Ivan” - Centenarul Eparhiei Clujului

Un articol de: Darius Echim - 28 Septembrie 2021

În seria de manifestări cultural-religioase prilejuite de Centenarul eparhiei, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat marți, 28 septembrie, un simpozion omagial în cinstea Episcopului Nicolae Ivan, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la alegerea ierarhului ca prim întâistătător al reînființatei Eparhii a Clujului.

Evenimentul a început în Ca­pela Facultății de Teologie Ortodoxă, din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, unde Preasfințitul Părinte Pe­troniu, Episcopul Sălajului, a să­vârşit o slujbă de Te Deum, în pre­zența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Săl­a­ju­lui, şi a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Ar­hiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, şi a altor invitați.

În aula facultății, s-au desfășurat apoi lucrările simpozionului „100 de ani de la alegerea Episcopului Ni­colae Ivan”. Personalitatea ierarhului și realizările impresionante atin­se pe parcursul vieţii au fost evocate de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu, Preasfințitul Pă­rinte Benedict Bistrițeanul, prof. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Ba­ri­țiu” din Cluj-Napoca, pr. lect. dr. Cosmin Cosmuța, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul evenimentului a fost lan­sat și prezentat volumul „Centenarul Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului”, apărut la Editura Re­naș­­terea, îngrijit de vicarul eparhial, pr. Iustin Tira, și de consilierul cultu­ral al arhiepiscopiei, pr. Cornel Coprean.

„Pe lângă textele semnate de ie­rarhi, istorici sau preoți, care reme­mo­rează evenimentele istorice de acum un secol, dar pun în lumină și realizările Episcopului Nicolae Ivan, volumul mai cuprinde o parte din cuvântările acestuia și o secțiu­ne cu fotografii”, a spus pr. Cornel Coprean.

Corul de cameră „Psalmodia Tran­­sylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Na­poca, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”, a susținut trei momente muzicale. În cadrul eve­nimentului au mai luat cuvântul inspectorul școlar general al jude­țului Cluj, prof. Marinela Marc, pr. prof. Vasile Stanciu, pr. Nicolae Feier, actorul Dorel Vișan şi alţi invitaţi.

Har de ctitor

Episcopul Nicolae Ivan (17 mai 1855 - 3 februarie 1936) este reîntemeietorul Eparhiei Clujului (de obârșie ștefaniană) care a păstorit cu un neîntrecut har de ctitor. Acesta a lăsat posterităţii catedra­la din inima orașului, Reşe­din­ţa eparhia­lă, prima academie teolo­gică, revista Renaşterea și multe altele, dar, nu în ultimul rând, aces­ta a dus la împlinirea unui vis de veacuri al româ­nilor ortodocşi ardeleni, care şi-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei.