Simpozionul interreligios despre diaspora, la final
Simpozionul interreligios "Diaspora - o realitate a societăţii actuale", organizat de Patriarhia Română în cooperare cu Centrul Sapir din Ierusalim şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, s-a încheiat ieri, 30 mai, la Palatul Patriarhiei. Pe parcursul celor două zile, reprezentanţii celor două culte au căutat soluţii de cooperare practică pentru rezolvarea problemelor conaţionalilor din diaspora.
În a doua zi a simpozionului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în audienţă grupul celor 12 rabini din Israel, Elveţia, Franţa şi Statele Unite ale Americii, în Sala "Consilium" a Palatului Patriarhiei. La întrevedere au mai participat Înalt Preasfinţitul Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală şi Meridională, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, conf. dr. Adrian Nicolae Lemeni, secretar de stat pentru Culte, şi dr. Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. "Oaspeţii au mulţumit pentru primire şi au evidenţiat necesitatea continuării cooperării dintre cele două comunităţi religioase, iudaică şi creştină, mai ales prin organizarea de colocvii care să reliefeze tradiţia biblică şi spirituală comună, în special cea referitoare la pelerinaje în Ţara Sfântă. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat importanţa tradiţiei comune privind valoarea persoanei umane, a demnităţii umane şi a solidarităţii între popoare. În acest sens, Patriarhul României a evidenţiat importanţa dialogului interreligios şi a cooperării practice pentru rezolvarea problemelor din societatea de azi", se precizează într-un comunicat remis ieri de Biroul de presă al Patriarhiei Române.
După întâlnirea cu Patriarhul României, cei 12 rabini au participat la o conferinţă de presă în Sala "Conventus", susţinută de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal; Excelenţa Sa Şef Rabin Mordechai Piron, preşedintele Comitetului Evreiesc pentru Relaţii Interreligioase; Excelenţa Sa Mare Rabin Meachem Hacohen, fostul Mare Rabin al evreilor din România, şi dr. Aurel Vainer.
Participanţii la simpozion, primiţi de Preşedintele României
În aceeaşi zi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi participanţii la simpozion au fost primiţi, la Palatul Cotroceni, de Traian Băsescu, Preşedintele României. "Pentru noi este o bucurie faptul că România este în atenţia dumneavoastră şi o vizitaţi, iar unii dintre dumneavoastră destul de des. De asemenea, ne bucură mult că Biserica Ortodoxă Română e deschisă către contactul cu alte religii, iar în ceea ce mă priveşte, sunt unul dintre politicienii care nu pierd ocazia să spună că Bisericile şi comunicarea între ele dobândesc un rol tot mai important în asigurarea păcii în lume. Adesea, am constatat că sunt zone în care politicienii nu mai reuşesc să găsească înţelegere între ei şi, de aceea, cred că o resursă pe care o are omenirea, în ansamblul ei, este comunicarea între Biserici. În ceea ce priveşte legătura noastră, a românilor, cu dumneavoastră, este o veche tradiţie, o veche înţelegere şi mult respect", a spus Preşedintele României.
În cadrul întrevederii, Patriarhul Bisericii noastre a explicat principalele puncte discutate în cadrul simpozionului găzduit de Patriarhia Română: "Această întrunire ne-a arătat că evreii au o experienţă foarte bogată şi veche a diasporei, menţinându-şi identitatea de-a lungul timpului şi în toate popoarele. Şi noi românii avem o diasporă mai nouă - în ultimii zece ani aproape patru milioane de români au emigrat - şi avem de învăţat de la popoarele care au o experienţă mai îndelungată de a-şi păstra identitatea în diaspora. Ceea ce am constatat este că cel mai de admirat la diaspora evreiască este faptul că diaspora ajută foarte mult ţara-mamă. Dacă românii noştri din diaspora ar ajuta România pe jumătate cât o face diaspora evreiască am avea un progres mai mare. Concluzia principală a fost că identitatea etnică şi religioasă se menţine cel mai bine mai ales prin comunităţile din diaspora". Preafericirea Sa a mai menţionat că în cadrul simpozionului s-a vorbit şi despre importanţa pelerinajelor la Locurile Sfinte, subliniind faptul că anul trecut, în 2011, românii au fost într-un număr de două ori mai mare în Ţara Sfântă decât în anul precedent. De asemenea, a mai anunţat că următorul simpozion iudeo-creştin va avea tema "Ierusalimul în psalmi".