Simpozionul național „Dimitrie Cantemir, cărturar și erudit spirit european”

Data: 26 Septembrie 2023

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Episcopia Hușilor a organizat Simpozionul Național „Dimitrie Cantemir, cărturar și erudit spirit european”, dedicat personalității domnitorului Dimitrie Cantemir, cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la trecerea sa la cele veșnice și a 350 de ani de la naștere.

Lucrările simpozionului au început la ora 10:00, în aer liber, în spațiul amenajat pe esplanada Catedralei Episcopale din Huși, informează Biroul de presă al eparhiei.

Întâlnirea a reunit comunicări privind personalitatea deosebit de complexă a marelui cărturar Dimitrie Cantemir, atât în ceea ce pri­vește formarea sa intelectuală, ca om de cultură, diplomat, istoric sau teolog, cât și ca om de stat.

Astfel, Preasfințitul Părinte Igna­tie a avut intervenţia intitulată: „Opţiunea Cantemir sau «opţiunea Benedict»?” (textul integral poate fi găsit pe site-ul www.episcopiahusilor. ro, la rubrica: Cuvântul Ierarhului).

Acad. prof. dr. Andrei Eșanu și prof. dr. Valentina Eșanu de la Chiși­nău au prezentat comunicarea „Dimitrie Cantemir - teolog”.

Pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, a vorbit despre „Edu­ca­ția teologică a Domnitorului Dimitrie Cantemir, ctitoriile familiei Cantemireștilor și aducerea osemintelor sale în țară, la Iași”.

Prof. dr. Valentin Constantinov, cercetător la Institutul de Istorie din Chișinău, a prezentat tema: „Dimitrie Cantemir și imperiile creștine. Din nou despre intenția lui Dimitrie Cantemir de a trece sub protectoratul austriac în 1714”.

Pr. prof. dr. Mihail Săsăujan, de la Facultatea de Teologie „Iustinian Patriarhul” din București, a prezentat comunicarea: „Relația Stat-Biserică și relația cu Patriarhia Ecumenică identificate în Descrierea Moldovei”.

Pr. prof. dr. Jan Nicolae, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a prezentat tema: „Polemici catehetice la începutul secolului al XVIII-lea: Dimitrie Cantemir și Teofan Prokopovych”.

Prof. Theodor Codreanu a vorbit despre „Cantemir și Epigonii lui Emi­nescu”; iar prof. Costin Clit a pre­zentat legăturile „Cantemireș­tilor cu Ținutul Fălciului”.

Evenimentul a fost moderat de părintele Cosmin Gubernat, consilier cultural al Episcopiei Huşilor, care a prezentat și volumul „Episcopia Hușilor - studii, articole și documente”, autor Costin Clit, apărut la editura Horeb, în cadrul proiectului „Re­pere ale culturii și spiritualității vasluiene”, depus de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși și cofinan­țat de Consiliul Județean Vaslui prin Programul pentru finanțare nerambursabilă a activităților nonprofit, de interes local, pentru anul 2023, domeniul cultură.

După încheierea lucrărilor simpozionului, participanții s-au deplasat la Mănăstirea „Dimitrie Cantemir”, unde, în biserica monument istoric, ierarhul Hușilor a săvârșit slujba de pomenire a Domnitorului Dimitrie Cantemir.