Simpozionul național „Mitropolit Veniamin Costachi - 175 ani de la trecerea în eternitate”
Sâmbătă, 18 decembrie 2021, s-au împlinit 175 de ani de la trecerea la cele veșnice a Mitropolitului Veniamin Costachi, Episcop al Hușilor între anii 1792 și 1796, originar din satul Roșiești, județul Vaslui. Cu acest prilej, a avut loc Simpozionul național „Mitropolit Veniamin Costachi - 175 ani de la trecerea în eternitate”.
Manifestarea a fost prefațată de slujba Parastasului, oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, din satul Roșiești.
La finalul slujbei, ierarhul a amintit de anvergura personalității Mitropolitului Veniamin Costachi: „Marele istoric Nicolae Iorga, într-un cuvânt legat de anvergura spirituală și culturală a acestui ierarh al Moldovei, a spus următoarele: «dacă ai fi întrebat pe boierul de modă veche, ca şi pe studentul de la Paris, pe creştinul dreptcredincios, ca şi pe evreu chiar, cine e omul cel mai bun din Moldova, el ar fi răspuns într-un glas: părintele Veniamin». Dacă ai fi cercetat pe lângă aceiaşi oameni care e omul cel mai harnic din ţară, acel care nu lasă nici o clipă fără întrebuinţare folositoare altora, ţi s-ar fi arătat în căsuţa săracă a vechii mitropolii dărăpănate un bătrân călugăr de aproape optzeci de ani care-şi mai aprindea candela vegherilor pentru a câştiga şi a împărtăşi învăţătura scripturilor, care i se părea lui călăuza cea mai sigură pe grelele drumuri ale vieţii. Dacă ai fi vrut să ştii care e cel mai sărac, cel mai lipsit, cel mai vândut dator dintre făcătorii binelui care se vede şi ai multului bine pe care nimeni nu îl ştie, ţi s-ar fi şoptit acelaşi nume venerat al octogenarului mitropolit”.
Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a reînnoit rugămintea față de cei prezenți pentru a face demersurile de schimbare a denumirii localității Roșiești în „Veniamin Costachi”.
Lucrările simpozionului au avut loc la Centrul Cultural „Nicolae Bagdasar” din localitate, în cadrul căruia au fost susținute următoarele comunicări şi prezentări: Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor: „Mitropolitul Veniamin Costachi sau despre supravieţuirea prin limba română - glose pe marginea Introducerii scrise la Liturghierul din 1834”; prof. univ. dr. Constantin Cucoș, Universitatea „Al.I. Cuza” Iași: „Învățătura și cultura prin (bine)cuvântări și fapte pe măsură. Exemplul Mitropolitului Veniamin Costachi”; prof. univ. dr. Constantin Dram, Universitatea „Al.I. Cuza” Iași: „Veniamin Costachi - constructor educațional în «lungul timpului»”; prof. dr. Cătălin Turliuc, Academia Română, filiala Iași: „Un ierarh și cărturar la confluența cu istoria: Veniamin Costachi”; prof. Costin Clit, Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși: „Veniamin Costachi, Episcop al Hușilor”; prof. dr. Elena Monu, Academia Bârlădeană, prezentare carte: Elena Monu, „Familia Costachi. Istorie și genealogie”; pr. prof. dr. Aurel Florin Țuscanu, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului: „Veniamin Costachi, Episcop al Romanului”; arhid. lector dr. Vasile Demciuc, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava: „Mitropolitul Veniamin Costachi și Mănăstirea Slatina”.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Vaslui, Episcopia Hușilor, Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul”, Muzeul Județean Vaslui și Primăria și Consiliul Local Roșiești.