Simpozionul național „Părintele Mina Dobzeu, duhovnic și mărturisitor în comunism”

Data: 08 Iunie 2021

Sâmbătă, 5 iunie 2021, Episcopia Hușilor a organizat Simpozionul național „Părintele Mina Dobzeu, duhovnic și mărturisitor în comunism”, dedicat vrednicului de pomenire arhimandrit, cu prilejul împlinirii, în 2021, a 3 ani de la trecerea sa la cele veșnice (7 iunie) și a 100 de ani de la naștere (5 noiembrie).

Evenimentul a fost precedat de oficierea slujbei Parastasului la mormântul părintelui Mina, aflat în partea de răsărit a Altarului Catedralei Episcopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși, informează Biroul de presă al Episcopiei Hușilor. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de preoţi din care au făcut parte participanţii la simpozion şi membrii Administraţiei eparhiale.

Întâlnirea a reunit comunicări privind personalitatea și activitatea misionară a părintelui Mina Dobzeu, aspecte din timpul detenției sale și botezul părintelui Nicolae Steinhardt, viața monahală în perioada regimului comunist, precum și mărturii ale relației sale cu cre­dincioșii.

Astfel, Preasfințitul Părinte Ignatie a avut intervenţia intitulată „Părintele Mina - un om de flacără”.

De asemenea, în cuvântul său, ierarhul Hușilor a amintit și despre piedicile neașteptate și surprinzătoare ce au apărut în publicarea vo­lumului „Părintele Mina Dobzeu - Duhovnicul Hușilor. Documente (1946-2011)”:

„Mi-am dorit foarte mult să edităm un volum de documente în care să putem să ne întâlnim cu biografia spirituală, de mărturisitor, a părintelui Mina. De aceste documente s-au ocupat, cu foarte multă acrivie și profesionalism, domnul cercetător Adrian Nicolae Petcu, părintele Nicolae Cătălin Luchian și doamna Maria Buțcu. Le mul­țumesc foarte mult! Ne putem bucura acum de o carte foarte bine gândită și concepută. Povestea aces­tei cărți este una tristă, așa cum a fost și viața părintelui Mina în ceea ce privește vrăjmașii din afară, cei ai regimului comunist”.

Au urmat apoi mesajele adresate de președintele Consiliului Jude­țean Vaslui, Dumitru Buzatu, și pri­marul municipiului Huși, Ioan Ciupilan.

Pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași a susținut comunicarea intitulată „Repere ale istoriei monahismului românesc în veacul al XX-lea”.

Adrian Nicolae Petcu, cercetător în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, editor principal al volumului „Părintele Mina Dobzeu - Duhovnicul Hușilor. Documente (1946-2011)”, a avut comunicarea intitulată „Părintele Mina Dobzeu în documentele de arhivă” și a prezentat volumul de documente editat.

Au urmat apoi arhim. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, stareț al Mănăstirii Rohia și președinte al Fundației „N. Steinhardt”, care a prezentat tema „O prietenie sub semnul credinței: Părintele Mina Dobzeu și Monahul Nicolae Delarohia”, și protos. Zaharia Curteanu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Hușilor, care a susținut comunicarea „Viața duhovnicească a creștinului contemporan reflectată în scrierile arhimandritului Mina Dobzeu”.

Mărturii despre relația personală pe care au avut-o de-a lungul tim­pului cu părintele Mina Dobzeu au dat părintele Vasile Tofan, profesorul și criticul literar Theodor Codreanu și doamna profesoară Maria Pară.

Evenimentul a fost moderat de părintele Cosmin Gubernat, consilier cultural și comunicații media al Episcopiei Huşilor.

În cadrul simpozionului, Părintele Episcop Ignatie i-a oferit doamnei profesoare Maria Pară Crucea Episcopală pentru mireni a Episcopiei Hușilor și Distincția de vrednicie „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”. Aceste distincții i-au fost oferite doamnei Maria Pară în semn de mulțumire și recunoștință pentru tot sprijinul pe care domnia sa l-a acordat, vreme de 18 ani, părintelui Mina, fiindu-i aproape, atât în activitățile sale editoriale, cât și la patul de suferință.

La final, părintele consilier Cosmin Gubernat a prezentat volumul „Părintele Mina Dobzeu - Duhovnicul Hușilor. Documente (1946-2011)”, ce a văzut lumina tiparului cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului local al Municipiului Huși.

Totodată, a fost lansat și documentarul video, apărut pe DVD: „Un om de flacără: Părintele Mina Dobzeu, duhovnic și mărturisitor”, realizat de Televiziunea TRINITAS TV, a Patriarhiei Române, în colaborare cu Episcopia Hușilor. Un rezumat al acestui documentar a fost proiectat, la finalul lucrărilor simpozionului, în Catedrala Episcopală.