Simpozionul „Repere ale culturii și spiritualității vasluiene“, la Huşi

Un articol de: Silviu Dascălu - 20 Noiembrie 2019

Vineri, 15 noiembrie, a avut loc la Huși simpozionul „Repere ale culturii și spiritualității vasluiene”. În cadrul evenimentului a fost lansat volumul „Chronica Hușilor și a Episcopiei cu aseminea numire”, al Episcopului Melchisedec Ștefă­nescu, reeditat la 150 de ani de la prima sa apariţie.

Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, şi s-a bucurat de prezenţa mai multor invitaţi de seamă, după cum informează episcopiahusilor.ro.

În cadrul întâlnirii, părintele consilier cultural Cosmin Gubernat a prezentat ediția anastatică a „Cronicii Hușilor și a Episcopiei cu aseminea numire” și proiectul derulat de Asociația „Filantropia ortodoxă” Huși – „Repere ale culturii și spiritualității vasluiene” – cofinan­țat de Consiliul Județean Vaslui. 

De asemenea, profesoara Lina Codreanu a abordat tema: „Un mare cărturar și ierarh: Melchisedec Ștefănescu”.

În cuvântul său, Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie a creionat personalitatea Episcopului Melchisedec Ștefănescu: „După lecturarea acestei cărți, mi-a venit în minte un text al unui filosof spaniol, Miguel de Unamuno, care spune că există două tipuri de gânditori: primul tip este «gânditorul minte», care își folosește la maximum potenția­litățile cognitive şi devine profesionist al gândirii; al doilea tip de gânditor este «gânditorul intuiție», cel care gândește și cu inima, şi cu întreaga sa existență. Așa l-am intuit și l-am descoperit pe Episcopul Melchisedec Ștefă­nescu, ca fiind «gândirea intuiție». Prima impresie pe care mi-a lăsat-o lectura acestei cărți este faptul că Episcopul Melchisedec Ștefă­nescu are darul minunat de a prezenta adevărul istoric ca pe o poveste, are un har narativ pe care l-a scos în evidență și domnul profesor Teodor Codreanu în postfață. Am constatat că Episcopul Melchisedec a fost foarte onest din punct de vedere istoric, nu s-a hazardat în interpretări, în exprimarea unor afirmații apodictice. Unde nu dispune de documente sau suficiente resurse, rămâne în expectativă și lasă toată abordarea deschisă”, a arătat Preasfinţitul Părinte Ignatie. 

Această cronică reprezintă primul volum scos la nou-înființata Editură Horeb, a Episcopiei Hușilor. La final, ierarhul Hușilor a mulțumit profesorilor Teodor Codreanu și Costin Clit pentru tot suportul acordat, precum și preșe­dintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru deschiderea și sprijinul acordat acestui proiect.